Skip to main content

AccessTr.neT


Tablo tasarımı ve ilişkilendirme

Hayri16
Hayri16
21
17832

Tablo tasarımı ve ilişkilendirme

#16
Sayın kasapçı,

tablo ilişkilendirmesinin kullanılmak istendiği durumlarda;Ana tablo içerisinde değişken niteliğe sahip alanlar mevcutsa,bu alanların ayrı bir tabloda yer alıp ana tablodaki kendi tanımlamalarının olduğu sütunda ( alanda) yine kendi için oluşturulan tablodan sadece id değerlerini almak sureti ile,ana tabloya kaydedilmesi,kullanım açısından daha çok tercih edilmektedir.Bunun da iki nedeni vardır.

1) Ana tabloda ilgili alanlarda sadece id değerleri kaydedilerek hem tablodaki yer işgal etme miktarı az olacaktır hem de tablonun kapasitesini artırma konusunda verimli bir kullanıma yol açacaktır.

Örneğin;bu konuda hazırlanan uygulamaya örnek teşkil eden senaryoya göre bahsedilecek olunursa, kurs adı kategorisinde yazılı Teknoloji Çözümleme ifadesi 19 karakter.bu ifadenin birçok kayıt için yazıldığı düşünülürse,bu alanda sürekli 19 karakter olacak.bu da,hayli kayıt olacağı düşünüldüğünde tablonun alacağı miktarda artış demektir.

fakat bunun yerine,bu kurs adı uygulamadaki gibi ayrı tabloda bulundurulup sadece id değeri alınıp bu id değeri ana tablodaki kendi alanında gösterilse,o zaman;sadece 2 karakter kadar olacaktır.bir de,hayli kayıt durumunda sadece iki karakterlik olduğunu düşündüğünüzde bu alan için,tablo kapasitesinin yüksek olmadığı da görülecektir.elbette ki,bu istisnai uygulamalarda farklılık oluşturacaktır.bu bahsedilen durum,sadece genel uygulama baz alınarak yapılmıştır.

2) Ayrı tabloya bölümleme yapılması ile,bir diğer kazanım da;uygulamada sadece ana tabloya yük bindirmeyip,iş yükünü bu değişkenlerin alınabileceği tablolara yaymak sureti ile,hem performansın verimli olması hem de bu iş yükünün paylaşılması ve dengelenmesi sağlanır.

Bu işlemlerin tercih edilmesine bir diğer neden olarak da,aslında şu da dahil edilebilir,bu husus için.uygulama içerisinde kullanılmak istenebilecek sorguların (doğru bir yapılandırma olması şartı ile) çalıştırılarak elde edilmek istenen sonuçların veya raporların daha hızlı oluşturularak yoğun bir bekleme durumuna mahal vermemesini de sağlamaktadır.

Bütün bun hususlara,şöyle bir örnek vermek ile sanırım daha iyi bir fikir edinilmesi veya anlaşılması sağlanacaktır.bir pazar alışverişinde,bütün poşetleri tek elimiz ile taşıyıp çabuk yorulmaya yol açmaktansa,iki elimize eşit olabilecek bir tasnif ile ağırlığı ve taşımayı paylaşım sonucu yayarsanız,hem çabuk yorulmayı azaltmış olursunuz hem de ağırlığı dengelemiş olursunuz.vücudu yormamak da cabası tabi.işte,konu sahibinin bahsini yaptığı anlatım bu kolaylığı sağlamak için.

Pazar benzetme örneğine bir atıf olması için de,şöyle bir soru akla gelecektir:peki,ya pazar arabası kullanmak istenirse?...bu da,ileri düzey uygulama geliştirmeden geçer...Img-grin

Saygılar.
Herkes, kendisinin AR-GE'cisidir...


Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler
Alt Form Denetim Değerlerine ulaşma ve Alt Form Güncelleme
Kapatırken Düzenle (Compact On Close) Seçeneğinin İşaretlenmesi Hakkında
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da

Bu Konudaki Yorumlar
Tablo tasarımı ve ilişkilendirme - Yazar: Hayri16 - 17/01/2011, 17:31
Cvp: Tablo tasarımı ve ilişkilendirme - Yazar: atoz112 - 22/07/2015, 19:47
Task