Skip to main content

AccessTr.neT


SQL SERVER Access Bağlantı Sihirbazı ve Sql Server Bağlı Tablo Yönetimi

SQL SERVER Access Bağlantı Sihirbazı ve Sql Server Bağlı Tablo Yönetimi

#1
Konunun Başlığındanda anlaşılacağı üzere örnek "SQL SERVER Access Bağlantı Sihirbazı ve Sql Server Bağlı Tablo Yönetimi" örneğidir.Bu örneği farklı kılan ise;tablolarımızı Sql servera aktardığımızda uygulamamız içerisinden tabloları yenileyebiliyoruz.

Bu örneği neden hazırlama gereği duyduğumu sanırım konunun başında anlatsam daha iyi olacaktır.
Ama Neden Sql server'a geçtim Access' in suyu mu çıktı? Img-grin
Sql server'a geçtim çünki kurumsal bi veri tabanı üzerinde çalışıyorum.Şirkette kullanılan ticari muhasebe programlarının veri tabanları Sql de tutuluyor ve en fazla göze çarpan şey "ÇOK HIZLI" bir diğer konu ise Sql serverda veri tabanlarının periyodik olarak yedeğini almak çok çok kolay.bunu Sql server kullanan arkadaşlarımız çok iyi bilirler.İstenilen tarihte istenilen saatte ve istenildiği kadar yedek alabiliyorsunuz.(SQL server Agent\JOB)Bu konuda benden yardımlarını esirgemeyen Aykut Hocaya teşekkürler.
Veri tabanında bozulma,şişme ve en önemliside periyodik yedekleme işinden kurtulmuş oldum Img-grin
Şimdi gelelim konumuza.Ekteki uygulama Bağlı tablolarınızın *.mdb dosyası veya ODBC veri tabanı olarak ele alıyor.Mdb dosyası konusuna fazla değinmeyeceğim sitemizde bu konuda örnekler var.Örnek olarak sayın Admin'in iller ilçeler örneğini kullandım ve tabloları local bilgisayarıma kurulu olan Sql Server'a aktardım.
[Resim: 13353599551.jpg]
Resimde dbo ile başlayan 3 adet tablolarım ve dbo ile başlayan 1 adet sorgum var.Diğerleri ise Access veri tabanı Bölme işlemi ayrılmış tablolarım.Bu arada hazırlanan uygulama aynı zamanda Sql Server üzerinde bulunan Sorgular(view) ile konuşabilmektedir.
Ben Ofis 2010 versiyonu kullandığım için veri tabanlarını Bölme işleminden bahsetmeyeceğim.Ama Uygulamadaki tabloları Nasıl Sql Server'a aktardığımıza değinmekte fayda var.Uygulamamda ben örnek olması açısından aynı tabloları hem Access veri tabanı olarak böldüm hemde aynı tabloları Sql server'a attım bunun bir diğer adı ODBC kullanma.
Kendi Yaptığım Yöntemi En basit ve Yalın haliyle anlatıyorum.
1-Tabloları veri tabanı bölme *****_be.mdb şeklinde böldüm.
2-ODBC oluşturdum.Arkadaşlar bunu denetim masasında ODBC veri kaynaklarından yapıyoruz.Ben mevcutta bir Sql server'a sahip olduğunuzu varsayıyorum ve başlıyorum anlatmaya Img-grin

a:ODBC ve veri kaynaklarını açın.Ekleye Tıklayın.
[Resim: 13353616491.jpg]

b:Oluşturulacak ODBC bağlantı Bilgilerini Resimdeki Gibi Girelim.İlk olarak bağlantı ismi sonra Bağlantı için tanımlama bilgisi girelim.Daha Sonra Sunucu adını girelim(burası önemli Arkadaşlar Benim Sql Server Localdaki yani şuan kullandığım bilgisayarda kurulu olduğu için "coskun\sqlexpress" şeklinde belirtiyorum burada "coskun" benim bilgisayarın ismi.Bunları Sql serverdan yapılandırabiliyorsunuz.Örneğin "Aykut\sqlexpress" buda aykutun Sql sunucusu burda Aykut makina ismidir.Resmi inceleyiniz.
[Resim: 13353621021.jpg]

c:Ben Sql server 'a windows hesabı kullanarak login oluyorum sunucumuda bu şekilde yapılandırdım.Tabi bu yöntemi tercih etmeyelim.Sakıncası şu:windows kullanıcı şifrenizi bilen birisi Sql serverda tutulan veri tabanlarınızı uçurabilir zarar verebilir.En mantıklısı Sql server kullanıcı hesabı ki bu "sa" oluyor onu kullanmaktır.
[Resim: 13353623581.jpg]

d:Varsayılan veri tabanı olarak il_ilce veri tabanını seçtim.Klavyemiz değimişken buradanda bahsetmezsek olmaz.Arkadaşlar Sql sunucunuzda birden fazla veri tabanı olabilir.Biz yeni oluşturduğumuz ODBC veri kaynağımız için varsayılan veri tabanını seçiyoruz.Şöyle düşünün ticari bir muhasebe programında her yıl yeni veri tabanı açılıyor örneğin "Muhasebe2012" bir sonraki yıl "Muhasebe2013" v.s biz oluşturduğumuz ODBC için default (varsayılan) veri tabanını seçiyoruz.Burası çok önemli bir konu ama ben bunu sona saklıyorum.Örneğin yapılış amacıyla alakalı olduğu için.
[Resim: 13353628251.jpg]

e:Bir önceki Ekranda ileri tıkladıktan sonra Gelen Ekrandandan Son' u tıklayın.Veri kaynağını sına'ya tıklayın ve bağlantı gerçekleşmiş mi kontrol edin.Resimdede Görüldüğü üzere benim bağlantım başarıyla gerçekleşmiş durumda.
[Resim: 13353629821.jpg]

3-Evet Arkadaşlar veri kaynağını oluşturduk şimdi sıra geldi bu veri kaynağını kullanarak Uygulamamızdaki Tabloları ODBC veri Kaynağı kullanarak bağlamaya.Ben uygulamamdaki tabloları ilk aşamada bölmüştüm ****be_mdb şeklinde.Eklemiş olduğum örnek hem ****be_mdb şeklinde bağlamayı hemde ODBC veri kaynağına bağlanmayı içermektedir bunu birkez daha hatırlatmış olalım.Arkadaşlar Dediğim gibi ben ofis 2010 kullanıyorum arayüz farklı olduğu için burayı ofis 2010 a göre anlatıyorum.dış veri sekmesinde "ODBC veri tabanına Tıklıyoruz.Kaynak verileri geçerli veri tabanından yeni tabloya al seçeneğini seçip "Tamam" a tıklıyoruz.Bunun anlamı bu seçenek Sql serverdaki bağlantı kurulan veri tabanındaki tabloları alacak ve accessda yoksa sıfırdan oluşturacaktır.
[Resim: 13353640891.jpg]
Daha sonra gelen pencereden az önce oluşturduğumuz il_ilçe veri kaynağını seçip "Tamam" a Tıklıyoruz.
[Resim: 13353642641.jpg]
Karşımıza Sql serverda bulunan il_ilce veri tabanındaki nesneler geliyor.Nesneleri seçip "Tamam" a tıklıyorum.Sihirbaz nesneleri Access uygulamama almış olacaktır.
[Resim: 13353644391.jpg]

Evet arkadaşlar toparlayacak olursak;il_ilce veri tabanımı Sql serverda yeni bir veri tabanı olarak oluşturdum ve Access uygulamamla bağladım.Peki uygulamayı dağıttığınızda ne olacak?Kullanıcı bu tür işlemleri yapamayacaktır.İşte ekteki uygulama Sql serverda yeni bir veritabanını bağlamak yada bir başka deyişle yeni dönemde yeni veri tabanıyla çalışmak için hazırlanmıştır.Ben üretim takip programımda şu an "URETIM2012" veri tabanını kullanmaktayım.Gelecek yıl "URETIM2013" adında yeni bir boş veri tabanım oluşacak ve ekteki uygulama sayesinde bağlayacağım.Ekteki uygulamadanda biraz bahsedecek olursak;
Bağlı tablo yönetici formunu çalıştırıyoruz.Liste kutusunda bağlı tablolarımız gözükmektedir.Bende hem mdb dosyası hemde Sql server olarak bölündüğü için her iki şekildede uygulamayı hazırlama gereği duydum.Odbc Sql server bağlı tabloları yeniliyor,MDB Access tablolarını yeniliyor,Bağlı tablo yöneticisini aç butonuda adından anlaşılacağı üzere bağlı tablo yönetici sihirbazını açıyor.

[Resim: 13353651861.jpg]

Komple tüm konuyu açıklayacak olursak şu cümleler yeterli olacaktır sanırım.Benim Gibi tabloları Sql serverda tutmak isteyen arkadaşlar sadece Sql serverda yeni bir veri tabanı oluşturacak ve veri tabanı adında ODBC tanımlayacaktır. "URETIM2013" gibi.Gerisini bu küçük program halledecektir.

Tüm Arkadaşlara ve Forum Yöneticilerine Teşekkür Ederim.

il_ilce_odbc_coskun.rar
GERİ SAYIM;Sen doğduğunda başladı ! Eğer (9) canlı bile olsaydın en fazla (8) kez kaçabilirdin Ölümden ! Bil ki (7) Düvele sultan dahi olsan yerin (6) Mekan olacak sana. En fazla (5) Metre kumaş götürebileceksin ! Kapatacaksın (4) açsanda gözlerini ! Bu (3) günlük fani dünyada Azraile (2) kat olup yalvarsanda nafile EceL geldiğinde (1) gün öleceksin ! İşte, o an herşey (0) dan başlayacak. Çünkü,
ÖLÜM BİR YOK OLUŞ DEĞİL,YENİDEN DOĞUŞTUR !
Cevapla
#2
Sn:Coskun0559
Anlatım ve paylaşım için teşekkürler.
OĞULCAN & OLCAYTUĞ

Oğulcan Excel Web Sitesi
Excel İle Programlama
Cevapla
#3
Hocam paylaşım için çok çok teşekkürler.
Kaplumbağa ya dikkat et...
Sadece  başını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor...
Cevapla
#4
Hocam anlatım ve paylaşım için teşşekürler.
Bizim için zor diye bir şey yoktur, imkansızsa zaman alır...
Cevapla
#5
Sayın Çoşkun Çakal;

İyi geceler. Sizin Sql Server'a geçişinize sevindim. Başarılar ve kolaylıklar dilerim.

Konuya ilişkin bilgilendirme yazınız dolayısıyla verilen emek ve paylaşımınız için teşekkürler.

Sevgi ve saygılar.
Son Düzenleme: 25/04/2012, 23:01, Düzenleyen: assenucler.
Cevapla
#6
coşkun eline sağlık çok güzel bir makale olmuş,teşekkürler.
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da
Task