Skip to main content

AccessTr.neT


procedure kullanımı

accessman
accessman
3
3211

procedure kullanımı

#1
alıntıdır
Procedure

Procedure, yazmış olduğunuz programın, daha esnek ve anlaşılır bölümlere ayrılması demektir.Visual Basic’de üç tip procedure vardır.

1. Subroutine: Bir değişken yada parametreye gerek duymaksızın, tek başına çalışan procedure’lerdir. Çağırdığınız zaman, üstüne düşen görevi yapar ve başka birşeye karışmazlar.
2. Function: Değişken ve parametreler ile çalışır.Verilen görevi yaptıktan sonra iş dönüşünde yaptıklarını değişkenlerle geri getirebilirler.
3. Property: Function’ların ve özelliklerin birleşiminden oluşmuş özel bir türdür. Özellikle ActiveX kontrolleri yaparken nesneye yeni özellik eklemede kullanılır.
Örnekler

Subroutine Örneği

Basit bir örnekle başlayalım.Formun üzerine iki tane commandbutton yerleştirip, başlıklarını (caption) mavi top ve kırmızı halı olarak değiştirin. Bir tane de textBox koyup aşağıdaki kodu yazın.

Public Sub mavitop()
Text1.Text = "Mavi Top"
End Sub


Public Sub kırmızıhalı()
Text1.Text = "Kırmızı Halı"
End Sub


Private Sub Command1_Click()
mavitop
End Sub


Private Sub Command2_Click()
kırmızıhalı
End Sub

Aslında bu program procedure kullanarak işlerimizi pek kolaylaştırmıyor ama amaç nasıl kullanıldığını anlatmaktı. Procedure eklerken, bunu kod ile yapabileceğiniz gibi, “tools” menüsünden “add procedure” yi seçerek de yapabilirsiniz.

Function Örneği

Biraz önceki örneği bu sefer function ile yapalım. yine demin ki gibi bir form oluşturun ve işe başlayalım.

Public Function yazıyazma(yazı As String)
Text1.Text = yazı
yazıyazma="yazma işlemi yapıldı."
End Function


Private Sub Command1_Click()
Print yazıyazma("mavi top")
End Sub


Private Sub Command2_Click()
Print yazıyazma("kırmız Halı")
End Sub


Parantez içindeki yazı as string ifadesi, bu procedure de kullanılacak değişkeni ifade etmektedir. Bu function çağırılırken, yollanacak bir string değeri, yazı değişkenine otomatik olarak aktarılmaktadır.
yazıyazma(”mavi top”) ifdesi, yazıyazma adlı function’a “mavi top” stringini yollar. Yukarıda anlatıldığı üzere, zatn yazıyazma adlı function da kendine yollanacak bir stringi beklemekteydi. Sonra o string’i alıp görevini yapıyor ama işi henüz bitmedi.
function, kendine verilmiş ad olan yazıyazma’ya atanacak bir değeri de iş dönüşünde geri göndermektedir. Mesela bu örnekte, text1.text değiştirildikten sonra yazıyazma=” yazma işlmi yapıldı” ifadesi bunun içindir.
Bir toparlama gerekirse (nihayet!), print yazıyazma(”mavi top”) satırı şu anlama gelmektedir;
1. Önce yazıyazma adlı function’a git.
2. Giderken eli boş gitme, “mavi top” şeklindeki string’i de götür.
3. Orada işler bitince, oradan gelecek olan yazıyazma değişkenini form üzerine yaz.
Ben elimden geleni yaptım. Artık anlamak sizin elinizde. yukarıdaki örneklerin orasını burasını değiştirerek kısa sürede anlayabileceğinizi sanıyorum.
@benbendedeilem
Son Düzenleme: 03/02/2010, 13:17, Düzenleyen: accessman.
Cevapla
#2
Teşekkürler, ellerinize sağlık
AccessTr.Net teknik konular içeren bir sitedir. Bu tip sitelerde en iyi şekilde yardım alabilmeniz için Site Kurallarını mutlaka okumanız ve buna göre hareket etmeniz lazım.
Cevapla
#3
teşekkürler accessman.
"Gülümsemenin, parasal değeri yoktur. Satın alınmaz, ödünç verilmez, dilenilmez, çalınmaz ama verilmedikçe hiç alınamaz."
Baştan sona Sql veritabanı oluşturma
Cevapla
#4
Sn accessman, katkılarınız için teşekkürler..
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da