Skip to main content

AccessTr.neT


Nokta vuruşlu yazıcıya text döküm nasıl alabilirim?

Nokta vuruşlu yazıcıya text döküm nasıl alabilirim?

Çözüldü #1
Merhaba arkadaşlar;

Benim sorum şu; Nokta vuruşlu yazıcıya hergün yüzlerce sayfa döküm alıyorum ama grafik baskı olduğu için geç yazıyor ve buda bir hayli zaman kaybı oluyor.
Arkadaşlar Access dökümlerimizi nokta vuruşlu yazıcıda (sanırım adı text döküm oluyor) hızlı yazdırabilmemiz için ne yapmam gerekir. Ne olur bana bu konuda lütfen yardım edin, Şimdiden herkese çok teşekkür ediyorum.
Herkese iyi çalışmalar.
Son Düzenleme: 08/09/2009, 13:26, Düzenleyen: teo81a.
Cevapla
Çözüldü #2
Bununla ilgili 2008 yılı 11. ayının 22 sinde bir sitedeki soruya şöyle yanıt vermişim. Belki google ile ararken yazımı görmüşsünüzdür.

Alıntı:"Dos tabanlı programlar yazıcıdaki fontları kullanırken windows tabanlı programlarımız ttf fontları kullanıyor. Bu fontları yazdırmak isteyen nokta vuruşlu yazıcılar, resim çizme mantığıyla bu fontları yazdırıyorlar. Yani sizin gönderdiğiniz yazı fontlarını tıpkı bir resimmiş gibi tek tek nokta nokta yazdırıyorlar. Diğer bellek fontlarını ise kalıp halinde yazdırdıkları için kalitesiz ama hızlı bir şekilde yazdırıyorlar.

Windows tabanlı bazı programlar msdos üzerinden type veya edit komutu aracılığıyla txt dosyası şekline veriyi yazıcıya gönderebilirler. Bu şekilde yazılmış programlar var. Program windows tabanlı ama çıktı alırken yazıcı ms-dos çıktısı şeklinde geliyor. (Buna bir örnek autocad eski versiyonunun verebilirim) Bunu Access ile de yapabiliriz bence.

Bununla ilgili şöyle bir bilgiye ulaştım. Merak eden arkadaşlar için buraya aktarayuım. Bu yazı Oki yazıcıların türkiye sitesinde vardı.

"Windows tabanlı programlarla yazdırma işi sırasında Windows'un yazdırma yöneticisi sürekli devrededir ve genellikle Windows uygulamaları yazıcının belleğindeki kendi fontlarını seçerek yazdırmadığından, baskı için gönderilen karakterler yazıcı tarafından grafik olarak oluşturulur. Bu esnada yazıcı, karakterleri resim gibi oluşturarak yazdığı için çok zaman kaybeder.
Win XP üzerinde Soysal - Salt Metin sürücüsünün yandaki gibi yüklenmesinin ardından yavaşlama sorunu bir çok uygulama üzerinde başarılı olmaktadır. (Örneğin MS_Word) Çünkü Windows tarafından üretilen yazdırma işi Soysal sürücü tarafından işlenerek çevrilmekte ve yazıcıya sadece salt metin bilgisi yani yalnız karakter kodları gitmektedir. Bu sayede yazıcı sanki MS-DOS ortamındaymış gibi hızlı olarak çalışabilmektedir. Buna karşın Soysal (Generic) sürücünün kullanılması, gerçekten grafik olan herhangi bir bilginin yazdırılmasını engeller.

1. Sürücüyü kurduktan sonra, yazıcının Code Page ayarı Turkey olarak ayarlanmış ise sürücü Yazı Tipi seçimini MS-DOS 857’ye ayarlayın. (Windows XP)

2. Bazı programlar ve Windows 98/2000 için kod sayfası Latin5 olarak ayarlanmalı bu durumda önce yazıcının Code Page ayarını Win Tky Latin5 olarak ayarlayın daha sonra sürücü ayarını Türkçe (1254)’e getirin.

Not:Soysal Driver İngilizce Windows versiyonlarında Generic ismiyle geçer. "

Bir başka sitede de şöyle anlatılıyor:
"Sanırım kısaca sorunu birazcık tanımlasam diğer okuyucular için daha ayrıntılı olacak. Dos tabanlı program direk LPT1 üzerinden Dot Matrix Printer'a ASCII olarak düz yazı şeklinde ilettiği metin ve karakterleri printer kendi fontları ile basıyor. Bu DOS'tan kalma güzel ve hızlı bi gelenek Ancak Windows tabanlı programlar Dot Matrix Printer'lara Standart sürücüleri kullanırken (IBM Proprinter II, OKI ML 520 gibi) GDI temelli API'ler kullanılarak basılmak istenen metin tam olarak Grafiksel bir yorum yapılarak yoğun bir binary bombardımanı () şeklinde printer'a yollanır. Ve haliyle Dot Matrix Printer kendi fontlarını kullanmadan Direk gelen grafiği caaar caaar sesleri eşliğinde basar. Ancak ylmzsmsk arkadaşında bahsettiği gibi Yeni printer ekle seçeneğinde Üretici olarak Soysal seçildikten sonra Yazıcılar kısmından Generic / Text Only seçilir ve o printer özelliklerinden Türkçe seçildikten sonra yazdırma işlemi yapılırsa Printer kendi fontları ile yazdıracaktır. Elbette istinalar olabilir ancak çoğunlukla işe yaraması gerekir."

İnşallah yardımcı olmuştur. Kolay gelsin
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla
Çözüldü #3
Sayın Mehmet DEMİRAL hocam;

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu benim için çok önemliydi, sayenizde sorunum çözülmüş oldu, bir kez daha teşekkür ediyorum.

(not: ama bazı türkçe karakterleri yazmıyor. Örn: Diğer noktalı harflerde problem yok ama Ş ve İ harflerinde sıkıntı oluyor) Bununlada ilgili bir çözümü varmıdır acaba?
Cevapla
Çözüldü #4
Elbette var.Yazıcınızın markasını yazarsanız daha iyi yardımcı olurum ancak şunu belirteyim, yazıcının postscript ya da Pcl dilinde yazdırma desteği için codepage'in ayarlı olması lazım. Tükçe için dil kodu 857 dir. Ülke kodu da 090.. Bunların bir şekilde yazıcınızın setup ayarlarından girilip kaydedilmesi lazım. Ondan sonra yazıcınız eğer destekliyorsa -ki ben daha desteklemeyen nokta vuruşlu yazıcı görmedim- türkçe karakterleri sorunsuz olarak yazdırabilirsiniz.

Kolay gelsin.
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla
Çözüldü #5
Merhaba;

Sayın üstat, yazıcının markası OKİ 3321
Cevapla
Çözüldü #6
Aşağıdaki adımları uygulayınız. Türkçe set yüklenmiş olacaktır.

1- Sürekli form takarak alarm ışığının sönmesini bekleyin.

2-Shift + Sel'e birlikte basın ve setupa girin. Menü ışığı yamacaktır. (Not: Aynı anda derken önce shifte basın ve bırakmadan sel'e basın)

3- Group (LF)'ye basın, "IBM PPR" yazacaktır.

4-Group (LF)'ye basın, "UTILITY" yazacaktır.

5- Group (LF)'ye basın, "SET II" yazacaktır.

6- ITEM (FF/LOAD)'a basın, "ASC II" yazacaktır.

7- Set (TEAR)'a "TURKISH" yazana kadar basın.

8- Item (FORM FEED)'e basın, "USA" yazacaktır.

9- Set (TEAR)'a "TURKEY" yazana kadar basınız.

10-Group (LF)'ye basın, "6 LPI" yazacaktır.

11- Item (FF/LOAD)'a "PAGE LENGHT 12" yazana kadar basın.

12- Set (TEAR)tuşuna "PAGE LENGHT 11" yazana kadar basın.

13- Shift ve sel tuşlarına birlikte basınız.

Türkçeleştirme işlemi bitmiştir.

Güle güle kullanın..
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da