ilişkilendirme problemi
Tarih
23/09/2010 16:00
Konu Sahibi
kesoka
Yorumlar
12
Okunma
2418
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Derecelendirme: 0/5 - 0 oy



kesoka
Aktif Üye
Kullanici Avatari
Aktif Üye
267
28/02/2009
20
Denizli
Ofis 2003
Dün,18:22
Çözüldü 
Sponsor Reklam
arkadaşlar ekde eklediğim tabloda bir reçete programı yapmaya çalışıyorum. eklediğimn örnek biraz dağınık ama aslında birçok gerçek bilgi olduğu için bunu ekledim. yapmak istediğim şu. orda bir personel ve birde tüm ilaç listesi diye iki tablo var. formlar kısmında ise form adında reçetemizi yazacağımız bir form var. reçete formumuzda isim soy isim tc gibi kısımları personel tablosundan alıyor. ilaç1 ilaç 2 gibi kısımlarıda açılan çubuk aracılığıyla tüm ilaç listesinden süzüyor.... yapmak istediğim ilaç ismini seçtiğimde o ilaçcın fiyatıda fark dediğim kısmıda forma gelsin. yani ilişkilendirmeyi yapamadım. biraz araştırdım sanırım kodlama gerekiyor çokda anlamadım dlook kodu sanırım bilmiyorum. mesela ilaç bir kutusunda majezik seçtiğimde o kutunun yantarafındaki fiyat kısmına 6.88 olan fiyatı gelmeli ve varsa fark kutusunada fark gelmeli... nasıl yapabileceğimi anlatan olursa çok memnun olurum. lütfen yapıp istediğin ekdedir demeyin sayın hocalarım. ufakda olsa bi açıkklama yaparsanız nasıl yapıldığına dair biz acemilerde hazırcı olmaz öğrenmiş oluruz teşekkürler şimdiden....


Ek Dosyalar
.rar   DENEME.rar (Dosya Boyutu: 362,06 KB / İndirme Sayısı: 13)
Cevapla

Coskun0559
Uzman
Kullanici Avatari
Uzman
C.... Ç....
1.222
02/11/2008
505
Tekirdağ
-
22/02/2017,18:10
Çözüldü 
sn kesoka;
örnek eklerken veri tabanı dosyanızı sıkıştırıp eklerseniz boyutu düşecektir.
dosyanızı eklemeden önce;
1-deneme.mdb dosyanızı sıkıştırıp onarın(Araçlar-Veri Tabanı Hizmet Programları/Veri tabanını Sıkıştır ve Onar.)
2-daha sonra deneme.mdb dosyanızı bir sıkıştırma programı (örn:Winrar,Winzip) ile sıkıştırıp o şekilde ekleyiniz.

gelelim sorunuza;
tablo oluşturmada eksiklikleriniz var
tc_no=sayı
adı=metin
soyadı=metin
tutar=ParaBirimi
Fark=ParaBirimi

"Veri türleri hakkında bilginiz yoksa forumda arama yapabilirsiniz"

sorunuzdan anladığım kadarıyla bi örnek yapmaya çalıştım bi bakın isterseniz.Form1 e de açıklama ekledim.



Ek Dosyalar
.rar   DENEME.rar (Dosya Boyutu: 199,84 KB / İndirme Sayısı: 28)
GERİ SAYIM;Sen doğduğunda başladı ! Eğer (9) canlı bile olsaydın en fazla (8) kez kaçabilirdin Ölümden ! Bil ki (7) Düvele sultan dahi olsan yerin (6) Mekan olacak sana. En fazla (5) Metre kumaş götürebileceksin ! Kapatacaksın (4) açsanda gözlerini ! Bu (3) günlük fani dünyada Azraile (2) kat olup yalvarsanda nafile EceL geldiğinde (1) gün öleceksin ! İşte, o an herşey (0) dan başlayacak. Çünkü,
ÖLÜM BİR YOK OLUŞ DEĞİL,YENİDEN DOĞUŞTUR !
Cevapla

kesoka
Aktif Üye
Kullanici Avatari
Aktif Üye
267
28/02/2009
20
Denizli
Ofis 2003
Dün,18:22
Çözüldü 
Sponsor Reklam
pardon. rar olarak eklemeyi unutmuşum. ekleme yaparken biraz acil oldu ondan kusura bakmayın. zaten hazırladığım tablodanda bellidir. soruma gelince hocam şimdi orda ilacı seçince diğer bir kutuda fiyatının gelmesi doğru. istediğim gibi. fakat bir kutu daha ekleyip onada fark dediğim kısmın yazmasını istiyorum. kısaca amacımı açıklıyım. şimdi siz hastasını ve muayene oldunuz doktorda bu program üzerinden kaydınızı bularak ilaç yazdı. maximum 4 kalem yazılabilecek şekilde ayarlıcam tabi ben bunu. neyse diyelim ordan yazdı majezik tableti seçtiğinde fiyat kutusunada fiyatı geldi ve fark kutusunada fark geldi. amacım şu ben 3. bir kutu oluşturup fiyat kutusunun yüzde 20 sini artı farkın toplamını alıcam ki bu sonuçta hastanın ödeyeceği meblayı vericek bana. umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. iki ayrı tablo kullandığım için beceremedim. ilişkiyi kuramadım yazdığınız kod konusundada bilgisizim.
hocam haklısını tabloların türüne dikkat etmedim. ama bu örneğim alalede hazırlanmış bir örnek asıl programım çok daha detaylı. uyarınız ve bilgileriniz için teşekkürler... sizlerin sayesinde az buçuk bi şey öğreniyorum....
Cevapla

Coskun0559
Uzman
Kullanici Avatari
Uzman
C.... Ç....
1.222
02/11/2008
505
Tekirdağ
-
22/02/2017,18:10
Çözüldü 
bi hastaya en çok 4 adet mi ilaç girilecek
eğer ilaç sayısını isteğe göre(4 den fazla veya az) o zaman farklı bi yol kullanmamız lazım.
tabloları şu şekilde yapsann bence daha mantıklı olur,
personel(adi,soyadi,tcno v.s)
ilaçlar(artık hangi alanları kullanacaksan)

tabloların her ikisinede ortak bi alan oluşturman lazım çünki ilişki kuracaz.ama senin 1. mesajında açılan kutu ilişkisi nasıl oluyo diye sormuşsun bu ilişkiyi karıştırma ondan farklı olacak.burda tabloların alanlarını birbirine bağlıycaksın

personel tablonu kullanarak tek form,ilaçlar tablonu kullanarakda sürekli form oluşturcaksın tek formdan farklı 2 tabloyada aynı veriyi girmiş olacaksın.bi örnek yapmak isterdim ama şu an kullandığım bilgisayarda Access yok.anlamadığın yer olursa sorarsın tekrar.
GERİ SAYIM;Sen doğduğunda başladı ! Eğer (9) canlı bile olsaydın en fazla (8) kez kaçabilirdin Ölümden ! Bil ki (7) Düvele sultan dahi olsan yerin (6) Mekan olacak sana. En fazla (5) Metre kumaş götürebileceksin ! Kapatacaksın (4) açsanda gözlerini ! Bu (3) günlük fani dünyada Azraile (2) kat olup yalvarsanda nafile EceL geldiğinde (1) gün öleceksin ! İşte, o an herşey (0) dan başlayacak. Çünkü,
ÖLÜM BİR YOK OLUŞ DEĞİL,YENİDEN DOĞUŞTUR !
Cevapla

kesoka
Aktif Üye
Kullanici Avatari
Aktif Üye
267
28/02/2009
20
Denizli
Ofis 2003
Dün,18:22
Çözüldü 
Sponsor Reklam
hocam bir örnekle açıklama fırsatın olursa sevinirim. açıkcası dediklerini anlıyacak kadar ileri boyutta Access kullanıcısı değilim. dediğim gibi bir hastaya en fazla 4 ilaç yazılabilir. ama 4 yazılcak diye bişey yok 1 de yazılabilir 2 de 3 de maximum 4 kalem yazlabilir. demek istediğim oydu. şimdi personel dformunda zaten ilaç1 ilaç 2 diye alanlar var ve bu alanlar açılan kutu şeklinde. satır kaynağınıda tüm illaç listesinden alması gerekiyor. ordan süzme ile yaptırmayı düşündüm. ve bu forma 2 tane daha kutu koyu 1. sine seçtiğim ilacın fiyatını diğerine fark dediğim kısmı getirmeyi amaçlıyorum. bu tarz bişeyi yapma şansımız varmı Access de
Cevapla

Coskun0559
Uzman
Kullanici Avatari
Uzman
C.... Ç....
1.222
02/11/2008
505
Tekirdağ
-
22/02/2017,18:10
Çözüldü 
sn kesoka;
accessda bu şekilde bi program yapmanız tabi ki mümkün ama temel seviyede de olsa Access bilginiz olması gerekiyor.
tablolar nasıl hazırlanır(özellikle alan tanımlama)formlar nasıl hazırlanır bunları temel seviyede de olsa bilmeniz gerekiyor.ben örnek yaparım ama "dediklerimi anlayacak kadar ileri boyutta olmadığını" belirmişsin.
sen bence forumda tabloların ve veri türlerinin neye göre hangi kriterlere göre oluşturulduğunu öğrenmeye çalış.senin balık yemesini değil önce balık tutmasını öğrenmen lazım.
şu konudan başlayabilirsin
Tablo Verileri 4 Tablolar Arasinda İlişki Tanımlama
GERİ SAYIM;Sen doğduğunda başladı ! Eğer (9) canlı bile olsaydın en fazla (8) kez kaçabilirdin Ölümden ! Bil ki (7) Düvele sultan dahi olsan yerin (6) Mekan olacak sana. En fazla (5) Metre kumaş götürebileceksin ! Kapatacaksın (4) açsanda gözlerini ! Bu (3) günlük fani dünyada Azraile (2) kat olup yalvarsanda nafile EceL geldiğinde (1) gün öleceksin ! İşte, o an herşey (0) dan başlayacak. Çünkü,
ÖLÜM BİR YOK OLUŞ DEĞİL,YENİDEN DOĞUŞTUR !
Cevapla


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Tarih Son Yorum
  64 Bit Ofiste MouseHook, MouseWheel Problemi zzr 4 71 18/02/2017, 09:48 zzr
  İlişkilendirme Hk. Serkan Çevik 5 194 29/01/2017, 00:31 Serkan Çevik
  İl / İlçe benzeri Açılan Kutuları birbiri ile ilişkilendirme Nasimi Isgandarov 6 262 17/01/2017, 11:19 atoz112
  #Hata ve #Boyut! Problemi kadirdursun 8 155 11/01/2017, 12:29 kadirdursun
  Access 2016 - Grafik Problemi av.fatihberber 5 266 07/01/2017, 14:53 av.fatihberber


Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2017 MyBB Group.
DMCA.com Protection Status
© Desing by XSTYLED| Develops by ozanakkaya