Skip to main content

AccessTr.neT


Doğru Alan adları ile Tablo oluşturma ve Tabloları ilişkilendirme talebi

bigdaddy_isi
bigdaddy_isi
7
4003

Doğru Alan adları ile Tablo oluşturma ve Tabloları ilişkilendirme talebi

Çözüldü #1
Merhaba Arkadaşlar. Forumunuzu yeni buldum, beğendim ve hemen kayıt olmak sureti ile ilk sorumu sormak istiyorum.

Bir Mobilya üretici akrabama yardımcı olmak sureti ile bir Programa başladım, lakin takıldığım yerler ve eksiklerim var. Uzun yıllar yurtdışında yaşadığım için bütün türkçe terimleri bilmiyorum, onun için hatalı yazarsam affediniz.

Access' e çok yeni başladım ama 1 aydır günlük ortalama 7-8 saat okuyor, öğreniyor ve izliyorum.

Lafı fazla uzatmadan sorunumu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Metinleri Tablolara yerleştirirken özellikle nelere dikkat etmem gerekir? Yani hangi Metini (Veri başlığı) hangi Tabloya vermeliyim onu bilmiyorum.
İlişki durumuna bir göz atıp bana eksiklerimi söyleyebilirseniz çok sevinirim.

[Resim: iggim6i8.gif]

Bu işyerinde çoğu mamülleri kendileri üretiyorlar. Başka işyerlerindende Ürün alarak kendi Mamüllerine dahil edip paket olarak satışa sunuyorlar.

Elbette Programdaki hedefimi bilmek istersiniz.
1. Günlük gelen Malları Birim ile (Adet, m², Metre, Litre...vs.) birlikte Depoya kayıt etmek
2. Bir Form'da Mamül üretmek amacı ile Üretilecek olan Mamüle yeterli Ürün olup olmadığını stok yardımı ile görebilmek. Örneğin bir 15 tane dolap üretilecekse yeterli, Vida, Ayak, Kapakkolu, Menteşe vs. varmı onu görebilmek.
3. Hangi Ürün hangi Firmadan hangi tarihte, kaç Adet ve kaça alınmıştır.
4. Hangi Firmalardan neler satın alıyoruz.
5. Eksik Ürünlerin belirlenip yenisi sipariş verilmesi.
6. Gelen siparişler satılan ürünleri depodan eksiltmek.

İlk soruda bu kadar soru sorduğum için özür diliyor affınıza sığınıyorum.

Aslında ilşkileri doğru yaptığıma emin olabilsem hedefime kendim ulaşacağıma inanıyorum.
Onun için, Tablolardaki Metinlerin yerlerini ve ilişkileri düzeltebilirseniz, benim için kàfidir.

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden Teşekkürü bir borç bilirim.

Saygılarımla
Bigdaddy
Son Düzenleme: 27/01/2016, 16:19, Düzenleyen: bigdaddy_isi.
Cevapla
#2
Merhaba sayın bigddy_isi ,kolay gelsin
Öncelikle aramıza hoş geldiniz örneğinizi açtım ve ilk gördüğüm bence hata,tablo ve formların birbirine girdiği diyebilirim,bu hali ile mobilya üretimi yapan ve ciddi büyük bir imalathanenin işlerini takip etmek,depo ile giriş çıkışını takip etmek çok ciddi bir alt yapı,iyi hesaplanmış,tablolar vb işlemlerin oturulup kafa yorulması gerektiğini düşünüyorum.çünkü daha ileriki aşamalarda bunla kalmayacaklardır,Kasa takibi vb işlemlerde yapılmasını isteyeceklerdir ve gördüğüm kadarıyla bu sizde henüz yok sonuç olarak diyeceğim,İşlerinizi takip edebilmeniz için bu işi iyi bilen ve bu işten anlayan kişilerden ciddi yardım almanız gerekebilir.Bu dediklerim sizin şevkinizi kırmasın,ancak Bunun ileriki aşamalarda sıkıntı yaşamamanız için alt yapısı çok iyi düşünülüp ona göre başlanması gerekir.DİYE DÜŞÜNÜYORUM tekrar kolay gelsin.
Cevapla
#3
Sayın bigdaddy_isi,

her ne kadar konunuza bir cevap yazılmasına fakat geri bildirimde bulunmamış olmanıza ve akabinde de bir mesaj yazmak doğru olmasa da,sayın celoyce’nin hoşgörüsüne ve iznine sığınaraktan bazı yorumlarda bulunmak istedim.

Öncelikle sitemizi tercih edip üyesi olduğunuz için sitemiz adına teşekkür ederim.üyeliğiniz kapsamında;gerek sizin konulara katkılarınızın ve gerekse de kendinize dair konularınızda istediğiniz çözümleri elde etmeniz temennisi ile hoş geldiniz.

İmkan ve zaman nedeni ile örnek uygulamanızı inceleme fırsatı olmadığını belirtmekle beraber,eklediğiniz resim üzerinden bakıldığında,ilk etapta ilişkilendirme olarak sadece bu hali ile olmak kaydı ile bir sorun yok gibi görünmekte.elbette ki,daha net açıklama ve yorumlar katılımcılar tarafından paylaşılacaktır kanısındayım.

Yazdığınız hedeflere dair belirttikleriniz için de şunlar yazılabilir.

İlk sıradaki hedefiniz için bir kayıt formu oluşturmak yeterlidir.diğerleri için de,her biri ayrı bir sorgu hazırlanmasından ibarettir.elde edilecek sorgu sonuçlarına göre de bu sorgular üzerinden kod yazmak sureti ile istenilen son durumlara ulaşılabilmesi muhtemeldir.Ayrıca,

Alıntı:...Metinleri Tablolara yerleştirirken özellikle nelere dikkat etmem gerekir? Yani hangi Metini (Veri başlığı) hangi Tabloya vermeliyim onu bilmiyorum...

ifadenize yönelik olarak;
Verileri derken eğer kast ettiğiniz,form üzerindeki denetimlerde mevcut bilgileri tabloya aktarmak ise,kayıt kaynağı kendi ilgili tablo olan formda bir kaydet butonu dahil edildiğinde bunun için DoCmd.DoMenuItem acFormBar, acRecordsMenu, acSaveRecord, , acMenuVer70 ifadesi gibi gerekli kaydetme kodunu yazmak yeterlidir.veyahut da,eğer girilen verileri başka bir tabloya kaydetmek gerekirse bunun için de “INSERT…INTO…” Sql kodu yazmak gerekmektedir.(bu kod ile ilgili,site arama sayfasında benzer ifadeyi aratmak sureti ile bilgilere ulaşabilirsiniz.)

Sayın celoyce tarafından yapılan yoruma katılmakla birlikte biraz daha yorumu açmak adına,şunlar da dahil edilebilir.

Eklediğiniz resimden yola çıkılacak olunduğunda;sadece depo giriş çıkış işlemleri ya da sipariş işlemleri ile sınırlı değil.elbette ki anlaşıldığı üzere geniş kapsamlı bir veritabanı çalışması yürütülmek isteniyor ve şu an olmasa bile ileride bunun ihtiyaç olarak mevcut olanların yetersiz kalıp karşınıza çıkacağı da muhakkak.

Çünkü,böyle bir veritabanında olması ve entegre edilmesi gerekli diğer modüller olarak;

1) cari işlemler adı altında faturalandırma,hesaplama,kasa,kredi ve banka işlemleri,bütçe planlama ve kontrolü,muhasebe,borç alacak takibi de olmalı.

2) üretim ve iş emri süreçleri ve bunların denetlenmesi takibi de olmalı.

3) Hammadde kontrolü yapılarak varsa üretime yönlendirmeli yoksa tedarik aşamaları takibi olmalı.

4) Üretimde kullanılan makine bakım ve kontrol takibi de olmalı.

5) Personel kayıtları takibi de olmalı.

6) Yönetim tarafından kontrol takibi de olmalı.
 
Şimdilik bu maddeler yeterli olsa gerek.elbette ki şunu diyebilirsiniz;
”bana sadece üretim sipariş ve stok (depo) işlemleri yeterli,diğerlerine gerek yok.” O zaman,site arama sayfasında “sipariş” ya da “stok” ifadelerini yazmak sureti ile edineceğiniz çeşitli içeriklerdeki konularda yer alan bilgileri ve örnekleri inceleyebilirsiniz.

Son olarak,bir husus da hatırlatmakta fayda var.

Site Kuralları sayfasında yazılı hususları tekrar incelemenizi temenni etmekle birlikte,ilerleyen zaman süreci içerisinde her bir sorun ya da talebiniz için ayrı ayrı yeni konular açmanız yerinde olacaktır.böylece,hem benzer sorunlara maruz kalabilecek diğer üyelerin de aramalarda edinebileceği alternatif konu elde etmelerini sağlamış olursunuz hem de konularınızda harici farklı soru veya talepler ile konunuzdaki mesaj yoğunluğunu da azaltmış olursunuz.

Bilginize…iyi çalışmalar,saygılar.
Herkes, kendisinin AR-GE'cisidir...


Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler
Alt Form Denetim Değerlerine ulaşma ve Alt Form Güncelleme
Kapatırken Düzenle (Compact On Close) Seçeneğinin İşaretlenmesi Hakkında
Cevapla
#4
Merhaba Sayın C*e*l*o*y*c*e, Hoşbuldum.

Öncelikle verdiğiniz nazik cevap için Teşekkür eder işlerinizde başarılar dilerim.

Sizlerede belirttiğim gibi Access'de henüz çok yeniyim. Hatalarım olacaktır elbet, o yüzden eleştirilere açığım. Önemli olan hataların düzeltilmesidir. Ayrıca şunuda belirtmek isterimki inatçılıkla öğrenme iddiası olan bir kişiliğim var ve bir işe başladıktan sonra sonunu getirmeden bırakmam.

Böylesine bir projenin kolay olmayacağının ve ilerde dahada büyük ihtiyaçlar doğuracağının farkındayım. Lakin hiç kimse bu işleri annesinin karnında öğrenmedi. Yaşım 48 olmasına rağmen büyük bir azimle bu işin sonunu getireceğime inanıyorum. Zira pes edip gidenlerden değilim.

Alıntı:bu işi iyi bilen ve bu işten anlayan kişilerden ciddi yardım almanız gerekebilir.

İlk adımı attım zaten, onun için burdayım. Sizler bana yardım ederseniz ne àlà, etmezsenizde canınız sağ olsun.

Tekrar Teşekkür eder işlerinizde başarılar dilerim.
Cevapla
#5
Sayın atoz112, Hoşbuldum.

Verdiğiniz ayrıntılı cevap için çok Teşekkür ederim. Cevap yazmak için ancak fırsatım oldu.

Hangi Forumda olursa olsun, konulara cevap vermemem imkansızdır. Er veya geç cevabımı yazarım.

Programın Vba kısmında bir sıkıntı çekeceğime inanmıyorum, zira Excel'de Vba ile bayağı çalışmam ve deneyimlerim mevcut.

Buradaki sıkıntım sadece kendimi yeterince ifade edememden kaynaklanabilir. C*e*l*o*y*c*e arkadaşa'da belirttiğim gibi, bu projenin yerinde durmayacağı ve ilerde büyüyeceğine bende sizler gibi inanıyorum. Doğru tesbit ettiniz.

Saymış olduğunuz 6 madde çok önemli olup, ilk etapta dahil olmayacaktır. Lakin ilerde karşıma çıkacağına eminim.

Bu Proje bugünden yarına olacak bir proje değil. Elbette eşi benzeri vardır, hatta birçok arkadaş benzerini yazıp siteye eklemişler zaten. Fakat ben hazıra konmaktan ziyade kendi emeğimin sonucunu görmek isterim. Bundan ziyade neyin nasıl yapıldığını anlayarak, bilinçli olarak ilerlemek isterim.

Site Kurallarına bir göz attım, birden böylesine bir konu açtığım içinde özür ve af diledim. Lakin bundan sonra kısa sorularla ilerleyerek sizleri ve Sitenizi sıkıntıya sokmayacağımı belirtmek isterim.

Henüz Form aşamasına geçmemekle beraber Tabloları ve ilişkilerini iyi anlayıp düzenleyebilmem gerekir diye düşünüyorum. Örnek 1-2 Form yaptım ama bunlar sadece öğrenme amaçlıdır. İlişkiler ise Access'in kalbi olduğunu düşünüyorum.

Benim asıl anlamak istediğim mesele şudur.:

Bir Projeye başlarken Veri başlıklarını (Türkçe ismini bilmiyorum) hangi tabloya yazılacağını tam olarak kestiremiyorum. Örneğin, Depo Tablosuna Ürünlerin değişken olmayan özelliklerini bir tabloya yazdıktan sonra Fiyat Verilerini tam olarak nereye yazacağımı tam olarak kestiremiyorum.

Şimdilik ayrı bir tabloya yazdım, zira History olmasını istedim. Bir ürünü dün kaça aldım bugün kaça aldım bilmem açısından.

Güzel cevaplarınız ve hoşgörünüz için tekrar Teşekkür eder, işlerinizde başarılar dilerim.
Cevapla
#6
Sayın bigdaddy_isi,

Alıntı:...Saymış olduğunuz 6 madde çok önemli olup, ilk etapta dahil olmayacaktır. Lakin ilerde karşıma çıkacağına eminim…Bu Proje bugünden yarına olacak bir proje değil…

ifadenize yönelik olarak;
gerek katılımcılar tarafından bilgi amaçlı yorumlanması ve dile getirilmesi gerektiği ve gerekse de zaten sizin de bunun bilincinde olmanız neticesinde,elbette ki proje düşüncenizin epey yol kat edecek olması muhtemeldir.çünkü;içeriği itibarı ile kullanım durumuna ve tercihine göre değişmekle birlikte ister yeterli olacağı düşünülen kadarı ile entegre edilecek modüller (ek özellikler) katmaksızın sadece sipariş ve stok işlemleri ile de yürütülebileceği ve bu hali ile de kullanılabileceği olsa da,geniş bir yelpazede değerlendirilebilme düşüncesi oluştuğunda ise harici ek özellikler de katılmak sureti ile (önceki mesajlarda katılımcılar tarafından bahsi yapılan özellikler kast edilmektedir) daha ayrıntılı,daha pazarlama ve tercih ettirebilme imkanı sağlatıcı,daha içerik zenginliği ile dikkat çekici hale getirilebilme zemini mevcut.

Ve yine şüphe yok ki,sitede var oldukça açacağınız her bir yeni konu ile,tercihinize göre olmakla birlikte;bu diğer özellikleri de zaman içerisinde dahil etmeniz ve uygulamanızı geliştirebilme imkanınız da söz konusu elbette.bunu da,sizin de takdirinizdedir ki,yavaş yavaş ve her bir gereksinimi doğru ve olması gerektiği gibi kullanımda sorun olmayacak şekilde oluşturmanızdır…form aşamalarını en sona bırakabilirsiniz.çünkü;önce tablolar ve akabinde de sorgular oluşturmalı.

Bunu sağlayabilmeniz için de,elbette ki en önce yapılması gerekenler şu hususlar olarak sayılabilir:

1) iyi bir tablo yapılandırması ve gerek görüldüğü takdirde de tablo ilişkilendirmelerinin yapılması

bunun için,aşağıda bağlantısı yazılı konudaki açıklamaları inceleyebilirsiniz.

Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler

2) Sadece ihtiyaç duyulacak nesneler (tablo,sorgu,form,.v.s..) ve bu nesnelerde olması istenen alan adlarını oluşturmak,bunun dışında fazladan gerekmeyecek ya da uygulama işleyişini ve performansını yormayacak nesne eklememeye özen gösterilmesi

Alıntı:...Bir Projeye başlarken Veri başlıklarını (Türkçe ismini bilmiyorum) hangi tabloya yazılacağını tam olarak kestiremiyorum...

ifadenize yönelik olarak;
Veri Başlıkları diye kast ettiğiniz tablolardaki ALAN ADLARI.bu alan adlarının yazılması ise,ancak nasıl bir tablo gerekiyorsa o tabloda olması gereken alan adı yazımını sağlamak lazım.ilgisi olmayan ya da gereksiz yazılan bir alan adını belirtmek de anlamsız olur elbette.

Alıntı:...Depo Tablosuna Ürünlerin değişken olmayan özelliklerini bir tabloya yazdıktan sonra Fiyat Verilerini tam olarak nereye yazacağımı tam olarak kestiremiyorum...

ifadenizde belirttiğiniz gibi,eğer sabit değerler mevcutsa ve bu sabit değerlere göre kullanmak (tabloya aktarmak) gerekiyorsa;bazı fonksiyonların kullanımı ile farklı yöntemlerde bu verileri dahil etmek mümkün.

3.mesajda da bahsi yapıldığı üzere,sizin için en çok hazırlayacağınız nesne sorgular olacak.gerek sorgular üzerinden ve gerekse de raporlara yansıtarak görebilmek adına,hangi sonuçları elde etmeyi istiyorsanız her bir sonuç için uygun sorgular hazırlamanız gerekmektedir.sonrasında,bu sonuçları ister bir form isterse de bir rapor üzerinde gösterebilirsiniz.bu işin,görsel kısmı sadece.

Site arama sayfasında bu vesile ile,”Güncelleme”,”Update”, özellikle de ”Dlookup”,”Dcount” benzeri ifadeleri aratmak sureti ile ilk etapta bu fonksiyon ve sorgu oluşturma ve sonuç elde etme üzerine bilgiler edinebilir,incelemelerde bulunabilirsiniz.faydası olacaktır kansındayım.

Şüphesiz incelemelerde bulunmuş olma ihtimalinize rağmen,site arama sayfasında “stok”,”sipariş” benzeri ifadeleri aratmak sureti ile de şimdilik olmak üzere yeterli gördüğünüz stok ,depo,sipariş hakkında mevcut konulardaki bilgileri ve örnekleri incelemekle işleyiş ve neler mevcut olmalı ya da neler yapılmış veyahut da gerekli tablolar ve ilişkilendirmeler nasıl olmalı gibi sorulara da yanıt bulabilir,fikir edinebilir,düşüncelerinizi geniş kapsamlı yönlendirebilirsiniz.Bilginize…iyi çalışmalar,saygılar.
Herkes, kendisinin AR-GE'cisidir...


Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler
Alt Form Denetim Değerlerine ulaşma ve Alt Form Güncelleme
Kapatırken Düzenle (Compact On Close) Seçeneğinin İşaretlenmesi Hakkında
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da
Task