Konu Araçları | Konu Seçenekleri | Gösterim Stili
Tarih
19/01/2009 22:37
Konu Sahibi
mehmetdemiral
Yorumlar
65
Okunma
42583
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4.5/5 - 2 oy
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Derecelendirme: 4.5/5 - 2 oy
Kullanici Avatari

mehmetdemiral

Uzman
ME.... DE....
 53
 4.912
 213
 30/10/2008
 Samsun
 Öğretmen
 Ofis 2013 32 Bit
 11/10/2018,02:06
Arkadaşlar, hemen herkesin formlardaki bir açılan kutusan diğer kutulara veri getirme konusunda zaman zaman sıkıntıları olmuştur. Genellikle yeni başlayan arkadaşlar bununla ilgili pekçok soru sormaktalar. Ben de böyle bir döküman ile bu konudaki alternatif yolları göstererek, kullanımı oldukça kolay olan bir tanesini anlatacağım. Diğer yollardan özellikle Dlookup (düşey ara) yöntemi çok defalar anlatıldı, forumda bununla ilgili örnekler mevcut. O yüzden ona değinmeyeceğim. Belki talep olursa onu da daha sonra bir başka ders olarak ekleriz, kimbilir?
Diğer bir yöntem ise ADO kodlarıyla kayıt getirmek olabilir. Bu yöntemi de bu yazıda ele almayacağız.

GELELİM BİZİM ÖRNEĞE

Bir formda 1 tane açılan kutumuz ve 3-4 tane metin kutumuz olsun. Açılan kutumuzda müşteri numarası olsun. Metin kutuları ise
metin1: Müşteri adı-soyadı
Metin2: Müşteri telefonu
Metin3: Müşteri adresi
şeklinde olsun. Biz açılan kutudan bir müşteri numarası seçtiğimizde (Tabii müşterinin adı-soyadını da görerek) diğer kutulara otomatik olarak veri gelsin.

BUNU NASIL YAPARIZ?
Bunun için açılan kutumuzu sütunlu yapıp 4 tane sütun belirliyoruz. Bu sütunları tablodaki Müşterino-Müşteri adı soyadı- Müşteri telefonu ve Müşteri adresi ile sorgu üzerinden ilişkilendiriyoruz. Sütunları sırasıyla müşteri no'dan itibaren sırasıyla seçiyoruz. Metin kutusu Alanlarının denetim kaynakları "ilişkisiz" olsun. Şimdi adım adım gidelim.

1- Sütunların boyutlarını şöyle belirleyelim:
Müşteri no: (1 cm) Müşteri adı Soyadı (4 cm) Müşteri Tel (0cm) Müşteri Adresi (0cm)

Bunu sütun genişlikleri bölümüne ve her değerin arasına ; koyarak giriyoruz.

1;4;0;0 gibi

Böylece aslında müşteri no üzerinden işlem yapacağız ama alanda müşteri no ve müşteri adı-soyadı görülecek.Seçim yapıldıktan sonta bu alanda sadece müşteri no görülecek.

2- Bu açılan kutunun güncelleme sonrasında olayına aşağıdaki kodları yazalım.
Me.Metin1 = musterino.column(1)
Me.Metin2 = musterino.column(2)
Me.Metin3 = musterino.column(3)

Tabii ki kayıtların arasında gezinirken verilerin tekrar sorgulanması için formun geçerli olduğunda olayına da

Me.Metin1 = musterino.Column(1)
Me.Metin2 = musterino.Column(2)
Me.Metin3 = musterino.Column(3)
kodlarını yerleştirelim.

3- Verilerle yapılan işlemlerin kaydedilmesi için ikinci bir tabloya daha ihtiyaç duyulur. Bu tabloya da işlemler adını verdik ve sadece açılan kutu ile ilişkilendirdik. Yani sadece açılan kutu verisi kaydediliyor.

Böylece metin kutularına gereken bilgiler açılan kutu seçimine görer alınmış olur.

Not: (12.09.2010'da ekledim...)
Bu yöntemin bana göre hızla ilgili faydaları var diye düşünüyordum ama seçilen müşteriye ait form üzerinde bulunan bir açılan kutuya veri alınması da belli oranda bir zaman almaktadır. Olay sadece pratik veri getirme amacıyla verimli olacaktır, hız konusunda fikrim değişti.

Şimdi hazırladığım örneği inceleyin. Yukarda anlatılan yöntemi öğretmek amacıyla hazırladığım bir örnektir. Yazılanlara göre kendiniz bir form üzerinde denemelar yapın, başaramazsanız örneği inceleyin. Ama kesinlikle öğreninImg-grin))


Ek Dosyalar
.rar   mdemiralornek.rar(Dosya Boyutu: 17,5 KB / İndirme Sayısı: 3.207)
İnadına, ille de Accesstr.net...

Kullanici Avatari

Puletin

Onursal Üye
 Belirtilmemiş
 1.717
 40
 01/11/2008
416
 -
 
 Ofis 2003
 24/12/2016,00:18
Paylaşım için teşekkürler hocam...


Kaplumbağa ya dikkat et...
Sadece  başını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor...

Kullanici Avatari

karam

Aktif Üye
 60
 360
 45
 01/12/2008
24
 Ankara
 
 Ofis 2003
 01/10/2017,02:02
sayın Mehmetdemiral açıklayıcı bilgi ve örnek için teşekür ederim .
çok faydalı ve uygulanabilir bir açıklama tekrar teşekürler


Daha Çok Çalışmam Lazım Çooook !!!!

Kullanici Avatari

assenucler

Aktif Üye*
A..... SE.... ŞE....
 2.057
 125
 31/10/2008
63
 İstanbul
 
 -
 13/08/2018,19:49
Sayın Mehmet Demiral;

Hocam, ilk kez bu kadar detaylı bir anlatım ile karşılaştım. Çoğumuzun kafa karışıklığı, bu güzel katkınız sonunda ortadan kalktı..

Her şey gönlünüzce olsun.

Selam ve sevgiler.



Kullanici Avatari

hakanuss

Aktif Üye
HA....
 38
 113
 15
 31/10/2008
0
 Ankara
 
 Ofis 2003
 19/07/2018,09:45
örnek çalışma ve detaylı anlatım için teşekkürler



Kullanici Avatari

furens

Aktif Üye
AD.... ÖL....
 45
 76
 9
 22/11/2008
5
 Isparta
 
 Ofis 2007
 25/09/2017,11:48
hocam verdiğiniz bu örnekte forma kişi eklemek isteyince eklemiyor?




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  'formdaki Rapor Butonu Tüm Kayıtları Gösteriyor' Diyenlere ercansahin 40 29.551 25/10/2017, 19:34
Son Yorum: jfmrk
  Açılan kutudan veri getirme (dlookup ve column() olmadan) 2. Perde mehmetdemiral 13 6.441 04/08/2017, 01:57
Son Yorum: mehmetdemiral
  Acemiler İçin Uygulamalar: Kullanıcı giriş ve şifre formu. Yetkilendirmeye göre işlem mehmetdemiral 59 28.113 04/03/2016, 01:27
Son Yorum: Ayhan Hacıislamoğlu
  DLookup İşlevi tdsharun 39 31.177 01/12/2014, 10:57
Son Yorum: mengene2
  Veri Sayfasına bilgi girişi sırasında kullanılan klavye kısayolları alpeki99 5 3.632 25/03/2012, 16:38
Son Yorum: accessman

Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.
123444