AccessTr.neT

Tam Versiyon: Nesneleri Tanıyalım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Nesneler demiştik ya, kullandığımız programlarda karşımıza çıkan elemanlardır; Düşünün bir hesap makinesi programı. Karşınızda 1 yazı ekranı, birçok buton ve bir anamenü var. Bana göre orada bir textbox, bir çok commandbutton ve bir ana form bulunmakta. İşte bu ders karşılıklı görüş ayrılıklarımızı kaldırmaya yarayacak. Nesneleri kısaca tanıyacağız bir daha ki ders de ise onların özelliklerine deyineceğiz.

[Resim: textbox.gif] TextBox (Yazı Kutusu ) : İşte Windows ile beraber gelen hesap makinesinin sonuçları gösteren ekranı. Bu kutu sayesinde kullanıcıdan bir değer (yazı veya rakam ) girmesini isteyebilir veya ona okuması için bir değer verebiliriz.

[Resim: commandbutton.gif] CommandButton (Komut Butonu ) : Kullanıcı yazısını girdi ve işlenmeye hazır olduğunu belirtecek. Yada hesap makinesinde basacak bir "4" rakamı aradı. İşlemi bitti programa kapan artık diyecek. Vazgeçiyorum kardeşim bu adamı telefon defterime kaydetmeyeceğim (mesele bizi alakadar etmiyor ). Bassam bir dert basmasam bir dert acaba bir şey yapar mı? İşte bunları dedirten seçenekleri kullanıcının önüne sunmamızın temel yolu budur. (İnanın çok düşündüm ama anlatmanın başka bir yolunu bulamadım. )

[Resim: label.gif] Label (Başlık ) : Ya kardeşim TexBox koymuşsun buraya içine ne gireceğiz isim mi telefon mu. Her yere lazım bir başlık komutu. Sanırım anladınız. Ama yinede isimlendirmek istediğiniz yerlere kullanabileceğinizi söylemekte yarar var. Örnek ; Ya kardeşim o kutu sonucu görüntülemek için artık rakamları oraya girmeye çalışmayın;

[Resim: image.gif] Image (Resim ): Her taraf yazı doldu nerede kaldı programın güzelliği. Alın size resim koyacak birkaç alan. Süsleyin durun. PictureBox da hemen hemen aynı işe yarar (Başlangıç için aynı diyoruz )

[Resim: picturebox.gif] PictureBox :

[Resim: optionbutton.gif] OptionButton (Tercih Hakkı ) : Erkek misin kız mısın? Genç misin yaşlı mısın? 40 yaşından aşağı mı, yukarı mı yoksa 40 yaşında mı? Hepsini aynı anda işaretleyemeyeceğiniz yerlere koymanız için. Kısaca kullanıcıya iki ihtimalin aynı anda olmayacağı seçenekleri sunmanın kısa yolu. Örnek; Başlat tuşuna basıp, bilgisayarı kapat dedikten sonra hem Bilgisayarı kapat seçeneğini, hem de yeniden başlat seçeneğini seçmeyi denerseniz size en büyük örnek olur :

[Resim: checkbox.gif] CheckBox(Onaylama Hakkı ) : Bunu istiyorum, bunu da ve şunu, aaaaa bir de şu olsun.......; Bu seçeneği kabul ediyorum veya etmiyorum. Kullanıcıya birden fazla seçeneği seçme hakkı vermek yada bir seçeneği seçmesini veya seçmemesini isterseniz bu tam size göre. Örnek görmek isterseniz; Windows ile beraber gelen Hesap Makinesi nı açıp, bilimsel hesap makinesi seçeneğini seçtikten sonra Hyp ve Inv seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

[Resim: frame.gif] Frame (Çerçeve ) : Karmaşık cümlelerle daha yeni ısınmaya başladığınız Visual Basic e soğumanızı istemediğimden dolayı şimdilik çerçeve demeyi tercih ediyorum. Ama aklınızda soru işareti kalmasın, çerçevenin OptionButton üzerinde çok etkisi var bu yüzden yararsız bir nesne değil. Henüz anlatmadığım bir olaya örnek de vermek istemiyorum.
Sn Chopper07 215 kere bakılmış bir teşekkür eden olmamış. Ben hepsinin yerine teşekkür ediyorum . Elinize sağlık. Saygılar.