AccessTr.neT

Tam Versiyon: sorguda boş alanlar
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
merhaba arkadaşlar,

accesste sorgu oluşturduğumuzda, eğer sorguda yer alan alanlardan birinde veri yoksa, o alanın sorguda hiç olmaması normal midir? veya önlemenin bir yolu var mıdır?

teşekkürler.
Sorguda yer alan alanlardan birinde veri yoksa o alanın sorguda olmaması drken, sorgu sonucunda alanın değer olarak null döndermesini mi kastettiniz? Bu durumda tüm sorgunun sonucunu etkileyecek olan "is not null" (Null değilse) kullanılabilir. Ama dediğim gibi, bu durum sadece o alanı değil tüm sorgu sonucunu etkiler. Sadece o alanı etkilemesi isteniyorsa zincirleme sorgu yapılarak, bu alanın verisi başka bir sorgudan getirilir.

Eğer kastettiğiniz şey alanın hiç görülmemesi ise, bildiğim kadarıyla bunun bir yöntemi yok. Ama yanlış da anlamış olabilirim. Siz bir örnek üzerinde anlatabilir misiniz?
mehmetdemiral hocamın dediklerine paralel;
eğer soruyu doğru anladıysam:
eğer sorguda boş alanın görünmesini istemiyorsanız, bunu direkt sorguya bakarak göremezsiniz. bunun için şöyla yaparsınız:
-ilk etapta sorgunuzu bir formun denetimine yazın. (standart form)
-daha sonra formun açıldığında olayına veya kayıtlarda gezinirken oluşturmuş olduğunuz düğmelerin olay yordamlarına isteğinize göre aşağıdaki kod örneğini uygulayınız.
if isnull([adiAlani]) then ' yani adiAlani alanı boş ise
adiAlani.visible=false 'yani adiAlani 'ni gösterme
else 'değilse
adiAlani.visible=true 'yani adiAlani 'ni göster
end if

böylece formu açarken eğer ilgili alanda veri yok ise o alan gösterilmeyecektir.
zaten direkt sorguyu görüntelemek veya sorguda alanın görünmemesini sağlamak anlamsız olur. Neticede sorgu nesneleri bize sorgulama işlemlerinde yardımcı olur.
passenger isimliüyenin bahsetmiş olduğu yanılmıyorsam şöyle:
iki tarih arası sorgulamada bir araç hiç çalışmamışsa bunu kayıtları sorguda hiç görünmüyor bunun yerine ilgili alanda "0" sıfır değerinin olamsı gerektiği.
veya
bir markette bir aylık satışları incelemel için oluşturulan sorguda hiç satılmayan ürünün isminin sorgu ekranında gösterilmesi ve satış miktarının "0" sıfır olarak gösterilmesi,
olsa gerek.