Skip to main content

AccessTr.neT


Excelde Grafikler ve Grafik Menü Açıklaması

nihatkr
nihatkr
2
11162

Excelde Grafikler ve Grafik Menü Açıklaması

#1
Grafik verilerin degisik sekillerle ifade edilmesidir. Yani veri tablarinin sekle dönüstürülmüs halidir. Grafik olusturmadan önce 2 noktaya dikkat edilmelidir. Birincisi; veri tablosundan çikarilmak istenen grafigin belirlenmesidir. Çünkü her grafik her tabloya uygun olmayabilir. Ikincisi ise grafik çikartilacak alanlarin belirlenmesidir. Grafik olusturmanin 3 yolu vardir;

1.Yöntem (Nesne&Sayfa olarak )

a ) Grafik çikartilacak alanlar seçilir. (Tablo basliklari da seçili olmalidir )
b ) Ekle menüsünden Grafik seçenegi veya Standart Araç Çubugundaki simgesi
c ) Tabloya uygun Grafik ve kullanilacak Grafik Alt Türü belirlenir. Not: Örnegi görüntülemek için basili tut komutundan seçilmis olan grafigin sekli görüntülenebilir.
d ) Grafik kaynak verisi belirlenir. Bu grafigi olusturan veri araliginin belirtildigi bölümdür. Seri yeri seçeneginden, kategori ekseninde tablo satirlarinin mi, tablo sütunlarinin mi gösterilecegi belirlenir. Seriler sekmesinden ise serilerin sirasi belirlenir.
e ) Grafik seçenekleri bölümünde ise grafigin biçimleri ayarlanir. Buradaki sekmelerin sayisi seçilen grafige göre degisiklik gösterir.

i.Basliklar: Grafik basligi, kategori ve deger eksenleri basligi vermek için bu sekme kullanilir.

ii. Eksenler: Kategori ve deger eksenlerini gizlemek veya göstermek için kullanilir.

iii.Klavuz Çizgileri: Grafigin daha iyi okunabilmesi için sütunlarin arkasina yatay veya dikey klavuz çizgileri eklemek için kullanilir.

iv. Gösterge: Grafik açiklamasini gösteren veri göstergesinin konumu buradan belirlenir.

v. Veri Etiketleri: Sütunlari olusturan verilerin sütunlarin üzerine eklenmesini saglamak için kullanilir.

vi. Veri Tablosu: Grafigi olusturan veri tablosunu grafigin altina eklemek için kullanilir.

f ) Grafik konumu: Olusturulan grafigi yeni bir sayfa olarak veya nesne olarak istenilen sayfaya eklemek için kullanilir.

2.Yöntem (Nesne olarak )

a ) Grafik çikartilacak alanlar seçilir. (Tablo basliklari da seçili olmalidir )
b ) Ekle menüsünden Grafik seçenegi veya Standart Araç Çubugundaki simgesi
c ) Kullanilacak Grafik ve Grafik Alt Türü belirlenir.
3.Yöntem (Sayfa olarak )

a ) Grafik çikartilacak alanlar seçilir.
b ) ALT+F1 kisa yol tuslari kullanilir.
Not: Grafik üzerindeki bir alani biçimlendirmek için nesnenin üzerini çift tiklamak gerekir.

GRAFIK TÜRLERI

1 ) Sütun Grafik Tipi

Verilerin karsilastirilmasini saglar. Belli bir zaman araligindaki degisiklikleri gösterir. Sütun grafikler, belli bir seri verinin özellikle zamana bagli degisiklileri göstermek için kullanilir. Yani karsilastirmanin en kolay yapildigi grafik türüdür. Kategoriler yatay, degerler ise dikey olarak düzenlenirler.

2 ) Çubuk Grafik Tipi

Tek tek ögelerin birbirlerine göre karsilastirmasini yapmak için kullanilir. Sütun grafigin yatayidir. Analiz zamanini azaltmak için kategoriler dikey, degerler yatay olarak verilmistir.

3 ) Çizgi Grafik Tipi


Verilerin olusumunu ve hareketini çizgiler halinde gösterir. Daha çok zaman akisi ve degisimin orani gibi durumlari göstermek için kullanilirlar. Beli araliklarda yada belli zamanlardaki degisikligi gösterir. Örnegin bir hisse senedinin veya döviz kurunun seyrini en iyi açiklarlar. Çizgi grafikte veri serileri yatay çizgilerle ifade edilirler.

4 ) Pasta Grafik Tipi

Bu grafik tüm ögelerin toplami içindeki tek tek ögelerin birbirlerine oranlarini göstermek için kullanilir. Pasta grafiginde her seferinde tek bir veri serisini gösterdiginden özellikle bir ögeyi vurgulamak istendiginde çok ise yarar. Örnegin seçimlerde partilerin aldigi oylar en iyi bu grafikte gösterilir.

5 ) XY (Dagilim ) Grafik Tipi

Degisik veri serilerindeki iliskileri göstermek yada iki ayri gruptaki verileri xy koordinatlariyla ayni veri serisi olarak göstermek için kullanilirlar. Genellikle bilimsel verilerde ise yarayan bir grafik tipidir.

6 ) Alan Grafik Tipi

Bu grafikler zamana bagli olarak degisimi ifade ederler. Belli bir zaman araliginda verilerin göreceli önemini gösterir. Alan grafikleri, çizgi grafiklerine benzemelerine ragmen verilerdeki degisiklikleri oran olarak degil de miktar olarak gösterirler.

7 ) Halka Grafik Tipi

Ayni pasta grafik gibi bir bütünün parçalarini gösterir, ancak birden fazla seri içerebilir. Grafigin her bir halkasi degisik bir seriyi temsil eder.

8 ) Radar Grafik Tipi

Her veri serisi ortadan baslayan bir eksen üzerinde kendi eksenine sahiptir. Çizgiler ise ayni seri içindeki degerleri birbirlerine baglalar. Bir seri verinin degerlerini birbirlerine göre karsilastirmak için kullanilir.


9 ) Yüzey Grafik Tipi

Iki seri veri arasindaki en iyi kombinasyonlari görmek için kullanilan bir grafik tipidir. Ayni cografya haritalarinda oldugu gibi renkler ve desenler ayni veri araligindaki alanlari belli ederler.

10 )Kabarcik Grafik Tipi

Kabarcik grafikler xy (dagilim ) grafik tipinin degisik bir halidir. Veri isaretçilerinin büyüklügü 3. veri serisinin degeridir. Verilerini düzenlerken x degerlerini bir satir veya sütuna yerlestirin, ardindan y ve z degerlerini ayni satir veya sütuna bitisik olarak yerlestirin.

11 )Hisse Senedi Grafik Tipi

Bu grafik tipi, hisse senedi stok fiyatlarinin açilis ve kapanis durumlarini göstermek için kullanilir. Ayrica istenirse bilimsel veriler içinde kullanilir. Örnegin; sicaklik degisimleri grafigi. Bu grafik tipini çizebilmek için verilerinizi dogru sirada girmeniz gerekir. 4 degisik düzende girebileceginiz bu veriler için grafik sihirbazina bakabilirsiniz.

12 )Koni, Silindir, Piramit Grafik Tipleri

Bu grafik tipleri 3 boyutlu sütun grafigine degisik efektler verebilmek için kullanilirlar. Not: Grafik özellikleri degistirilmek istendiginde ya Grafik alt menüsü yada Görünüm-Araç Çubuklari-Grafik seçenekleri kullanilir. 3-B grafiklerde görünüm ayarlarini yapabilmek için; önce Duvarlar tiklanir daha sonra Köseler tiklanir ve Köseye sürükleme uygulanir.
FX-Etopla
Liste Kutusu Oluşturma
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da

Bu Konudaki Yorumlar
Excelde Grafikler ve Grafik Menü Açıklaması - Yazar: nihatkr - 15/02/2010, 16:01
Task