AccessTr.neT
İl İlçe Seçimi Hakkında - Baskı Önizleme

+- AccessTr.neT (https://accesstr.net)
+-- Forum: Microsoft Access (https://accesstr.net/forum-microsoft-access.html)
+--- Forum: Access Cevaplanmış Soruları (https://accesstr.net/forum-access-cevaplanmis-sorulari.html)
+--- Konu Başlığı: İl İlçe Seçimi Hakkında (/konu-il-ilce-secimi-hakkinda.html)

Sayfalar: 1 2


İl İlçe Seçimi Hakkında - mhincal - 16/12/2010

Bu örnekteki form üzerinde bulunan seçim alanlarını bir tabloya bağladığımızda İL kaydı ID yani rakam olarak yapılmaktadır. Bunu ilin adı olarak nasıl düzenleyebiliriz.


Cvp: il ilçe mantığı nasıl - alpeki99 - 16/12/2010

Tabloda zaten il adı mevcut. İl ismine bağlı olarak ilçeleri göstereyim diyorsanız mantık aynı fark yok. Sorunuzu tam olarak anlatırsanız daha geniş şekilde yardımcı olmaya çalışırız.


Cvp: il ilçe mantığı nasıl - mhincal - 16/12/2010

örneği düzenleyebilirmisinz anlayamadım ben yapamadım?
FORM GÖRÜNÜMÜ
[Resim: 2nlshhh.jpg]

TABLOYA YAPILAN KAYIT DURUMU
[Resim: 16ixv1j.jpg]

İL SÜTUNUNDA 9 DEĞİL AYDIN YAZMASI LAZIM


Cvp: il ilçe mantığı nasıl - ozanakkaya - 16/12/2010

sn mhincal, lütfen sorularınız için yeni konu açınız.

6-) Sorununuz ile ilgili konu açtıysanız lütfen aynı soru ile ilgili tekrar konu açmayınız. Ayrıca, açtığınız konudaki sorun çözümlenmişse aynı konuya konu başlığındaki soru ile ilgisi olmayan farklı soru yazmayınız, başka bir üyenin soru içerikli konusuna soru yazmayınız. Sorunuz için yeni konu açınız.


Ekteki örneği inceleyiniz.





Cvp: İl İlçe Seçimi Hakkında - mehmetdemiral - 16/12/2010

Veritabanı programcılığının esaslarından biri tabloya mümkün olan en az veriyi kaydetmek ve şişmemesini sağlamaktır. Sizin örnek aldığınız arkadaş doğrusunu yapıp -Gerçi ilçe adını yazmasına bakarak hatasız değil diyebilirim ama yine de iyi yolda- il adlarını bir tabloya toplayıp ilçe adlarını da başka bir tabloya kaydedip seçilen işlemleri de ayrı bir tabloya sayısal değer olarak kaydetmeye çalışmış. Bunu örneklersek, mesela Samsun için SAMSUN şeklinde 6 karakterlik veri kaydetmek yerine 55 şeklinde 2 karakterlik veri kaydedersiniz. Bu 2-3 kayıt için çok önemli değildir ama 100.000 kayıtta 100.00X6= 600.000 karakter yapar. Oysa 2 ile çarpınca 200.000 olacaktır. Bu da daha iyi bir veri depolama mantığı demektir. Bu işi ilçeleri de katarak yapıncaImg-grin))

Nasıl olacak bu iş? Şöyle: 3 tablo yapılacak, il, ilçe ve işlem tablosu. İller il tablosuna plaka nolarıyla kaydedilecek. İlçe tablosundaki il alanı da il tablosundaki plaka alanı da sayısal olacak. İlçe tablosunda da ilplaka_ ilçeno ve ilçeadı alanları olacak. İl plakası yazılınca(tabii bunu bir form üzerinden girince il plakası yerine il adını göreceksiniz) ilçeler de altına kaydedilecek. Böylece yapılan bir işlemde bu referans noları işlem tablosuna kaydedilecek. Yani il SAMSUN yerine 55, ilçe ÇARŞAMBA yerine -atıyorum- 09 olacak. Tablodaki alanları bir formda, raporda veya sorguda kullanırken, hazırlanan çalışma ilçe no ve il plaka yerine isimleri getirecek şekilde ilişkili olacak.

Sizin tablonuzda neden 9 yazdığı sanırım anlaşıldı.


Cvp: İl İlçe Seçimi Hakkında - mhincal - 16/12/2010

Evet üstad anlaşıldı bu mantıkla rakam kaydı daha mantıklı doğru söylüyorsunuz. Fakat benim veritabanı en fazla aynı zamanda 20-30 kişi kaydı olan küçük bir veritabanı bunun için ayrı ayrı sorgulara vs. gerek duymamıştım. Yinede çok teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için...