AccessTr.neT
Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması - Baskı Önizleme

+- AccessTr.neT (https://accesstr.net)
+-- Forum: Microsoft Access (https://accesstr.net/forum-microsoft-access.html)
+--- Forum: Access Cevaplanmış Soruları (https://accesstr.net/forum-access-cevaplanmis-sorulari.html)
+--- Konu Başlığı: Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması (/konu-degisken-olcut-ile-excel-etopla-fonksiyonunun-access-uygulamasi.html)

Sayfalar: 1 2 3


Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması - temre - 09/05/2010

Değerli arkadaşlar,

Ek Excel dosyasını kısaca ifade ettikten sonra soruma geçmek isterim.

Listede A,B,C,D sütunu değerleri bir ürünün sahip olduğu etiket tanımıdır. Bu listede aynı etiket tanımına sahip birden fazla satırın olması E sütunundaki "miktar" ifadesini aynı zamanda aynı satırda "toplam miktar" olarak görme ihtiyacımızı gerekli kılmaktadır.
Excelde bu işlemi F sütununda koşullarımızı A&B&C&D şeklinde tek tanım haline getirip etopla işleminde ölçüt olarak kullanmak sureti ile çözebiliyoruz.

Aynı tablo formatını oluşturmak (miktar ve o ölçütlere uyan toplam miktarı aynı satırda görmek) üzere Access'te bu tabloyu (sorgu?) nasıl oluşturabiliriz?

Çok teşekkür ederim.

Sevgi ve saygılarımla.


Cvp: Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması - ercansahin - 09/05/2010

Belirttiğiniz alanları içeren bir tablo oluşturacağınız .mdb'yi eklerseniz, istediğiniz sorgunun nasıl oluşturulduğu hakkında yardım alabilirsiniz.


Cvp: Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması - temre - 09/05/2010

İlginize teşekkür ederim.
Bildirdiğiniz dosya ektedir.

selamlar.


Cvp: Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması - ercansahin - 09/05/2010

Şimdi bu örnek üzerinde ne istediğinizi detaylı olarak anlatabilirmisiniz?
Acaba aynı cins veriyi gruplamak mı istiyorsunuz? Doğrumu anladım.


Cvp: Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması - temre - 09/05/2010

Ercan bey
Öncelikle sabırla konuyu anlamak ve çözüm için anlayışlı yaklaşımınız için teşekkür ediyorum. Konuyu ek resimde ifade ediyorum.
Soldaki Excel tablomuzun aynısını (satır sayısı değişmemek üzere) sağdaki Access tablosunda oluşturdum. Access te görüldüğü üzere sadece "Toplam miktar" sütunu eksik. Bu arada şu hali ile her iki tablo "Toplam miktar" sütunu haricinde birbirinin aynısıdır.
Gruplama olarak ifade ettiğiniz yöntem üzerinden giderek birkaç sorgu sonunda excelin benzeri tablo elde ediliyor. Gruplama sorgusu ile listede benzersiz ölçüt satırları ve karşısında toplam miktarları getirttim. Daha sonraki bir sorguda tablonun ilk hali ve gruplama arasında bağlantı kurarak tablonun ilk haline gruplama sorgusundan toplam miktar sütununu yanına eklettirdim. O zaman da excelin (satır sayısı aynı) görüntüsünü bulabildim.
Amacım fazla sorgu tablosunu kullanmadan tek sorgu tablosunda "Toplam miktar" sütununu formül ile oluşturabilmek. Bunun için "dsum"u biraz karıştırdım - beceremedim. Buradan Access kullanımımdaki yönelimimin daha çok formüllere dayalı olduğunu, bunun sebebinin de daha az sorgu tablosu kullanarak verileri kullanmak istediğimi ifade etmek isterim.
Cevaplamalarımdaki gecikmelerden dolayı şimdiden özür diliyorum.

Tekrar teşekkür ediyorum.

Selamlar


Cvp: Değişken ölçüt ile excel etopla fonksiyonunun access uygulaması - ercansahin - 09/05/2010

Sn temre, benim sormak istediğim bu değil.. Toplam Miktar alanına getirilmesini istediğiniz değer nedir? Yani hangi alanların birbirleri ile işleme tabi tutulmasını ve sonuca ulaşılmasını istiyorsunuz bunu açıklayınız. Yukarıdaki mesajınızda birden çok sorgu yaptığınızı ve Excel görüntüsüne ulaştığınızı belirtmektesiniz. Bu örneği eklermisiniz, belki o bir fikir verir.

Ben şimdi eklediğiniz örnek ve resimlere bakıyorum. Excel de Toplam Miktar alanı ile Miktar alanının aynı değerleri aldığını görüyorum. Sanırım siz aklınızdan geçenleri tam olarak bizimle paylaşmadınız!

Tekrar ve net olarak soruyorum; hangi alanların birbirleri ile işleme tabi tutulmasını ve neyin sonucunu bulmak istiyorsunuz? Miktar ve Toplam miktardan kastınız nedir? Başka yerlere kaymadan sadece bu sorumun cevabını verirmisiniz.. Sonrasında adım adım ilerlemek lazım..Img-grin