AccessTr.neT
SOAP (Simple Object Access Protocol - Basit Nesne Erişim Protokolü) Nedir? - Baskı Önizleme

+- AccessTr.neT (https://accesstr.net)
+-- Forum: Microsoft Access (https://accesstr.net/forum-microsoft-access.html)
+--- Forum: Access Dersleri (https://accesstr.net/forum-access-dersleri.html)
+--- Konu Başlığı: SOAP (Simple Object Access Protocol - Basit Nesne Erişim Protokolü) Nedir? (/konu-soap-simple-object-access-protocol-basit-nesne-erisim-protokolu-nedir.html)



SOAP (Simple Object Access Protocol - Basit Nesne Erişim Protokolü) Nedir? - esrefigit - 09/03/2010

Service-oriented Architecture felsefesini pratiğe uyarlayan iki interface'den biridir. Üzerinde bulunan Universal Description Discovery and Integration (UDDI) ile birlikte hizmet yönelimli mimarinin pratikte kullanılmasını mümkün kılar.

SOAP (Basit Nesne Erişim Protokolü) dağıtık uygulamalarda ve web servislerinin haberleşmesinde kullanılmak üzere tasarlanan, RPC (Remote Procedure Call) modelini kullanan, istemci/sunucu mantığına dayalı bir protokoldür. Daha genel olarak SOAP, web üzerinden fonksiyonları kullanmak için geliştirilmiş bir sistemin XML tabanlı kurallar topluluğudur. SOAP ile ilgili bütün mesajlar XML formatında iletilir ve temel olarak bir SOAP mesajı 3 şekilde oluşabilir:

Metot Çağırımı
Cevap Mesajı
Hata Mesajı

Bir SOAP mesajının yapısı

Envelope
Bütün SOAP mesajlarının içinde olduğu elemandır. SOAP mesajına ilişkin XML belgesinin root elemanı olmak zorundadır. Envelope elemanı içinde Body veya Header gibi elemanlar bulunur. Envelope elemanının içinde her zaman bir Body elemanı vardır fakat Header elemanı olmak zorunda değildir. SOAP mimarisine göre eğer Envelope elemanı içinde Header elemanı varsa bu eleman Envelope elemanının içindeki ilk eleman olmalıdır. Soap kullanan mimarilerde kesinlikle erişim protokolü olarark TCP kullanılmalıdır

Header
SOAP mesajlarındaki Header elemanını Html standartlarında bulunan <Head></Head> etiketlerine benzetebiliriz. Header bölümü metot çağrımı ile doğrudan ilişkili değildir. Header bölümü ile meta-data dediğimizi bilgiler gönderilir.

Body
Body elemanı SOAP mesajının en önemli kısmını oluşturur. Body bölümünde web metodunun adı ve metodun parametrik bilgileri XML formatında gönderilir. Cevap mesajında ise metodun geri dönüş değeri Body bölgesine eklenir. Metodun parametrik yapısının bu şekilde XML formatında yazılmasına SOAP Serialization denir. Son olarak hata mesajlarında ise Body bölümünde hatanın adı ve tanımı gibi bilgiler bulunur.


Cvp: SOAP (Simple Object Access Protocol - Basit Nesne Erişim Protokolü) Nedir? - Yandemir - 04/01/2020

Merhaba esrefigit Basit bir örnek dosya varmıdır?