modul konusunu sıfırdan nasıl nerden veya hangi kaynaklardan öğrenebilirim?
Tarih
08/12/2008 00:20
Konu Sahibi
sziya
Yorumlar
4
Okunma
2015
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Derecelendirme: 0/5 - 0 oy



sziya
Üye
Kullanici Avatari
Üye
33
3
07/12/2008
0
İstanbul
Ofis XP
09/04/2009,19:11
Çözüldü 
değerli arkadaşlar. accessin bir çok özelliğini deneye deneye öğrendim. ufak tefek programlar yaptım. ama ne var ki biraz karışık veya hesap içerikli çalışma yapmak istediğimde karşıma moduller çıkıyor. sizden ricam şu modulleri kolaydan zora doğru olarak nerden nasıl çalışa bilirim. bu konuda tavsiye önerilerinizi beklerim. şimdiden teşekkürler.
Cevapla


mehmetdemiral
.
Kullanici Avatari
Uzman
M.... D....
4.732
30/10/2008
Samsun
Ofis 2013 Tr. 32 Bit
Dün,02:10
Çözüldü 
Sayın sziya
Aslında ben de ilk access'le tanıştığım yıllarda bu modüllere gıptayla bakardım. O kadar zor bir iş olarak gelirdi ki, aşılmaz bir engel olarak görürdüm. Oysa bunun tek sebebi benim kod yazmayı bilmiyor olmamdı. Visual Basic ile bu işe başlamamaktan kaynaklanan bu durum, yıllardır eksikliğini ve ezikliğini duyduğum bir şeydi.

Daha sonra ne oldu? Şunu farkettim ki, forum sitelerinde biraz zaman geçirince kod yazmayı da öğreniyorsun. Bir de en az bir tane visualbasic bilen arkadaşın olacak. Takıldığın zaman ona soracaksın. O da vefalı olacak, sana öğretecek. Ya da bu işin mektebini okuyacaksın, kitabını bitireceksin.

Sonuçta modül aslında visualbasic'in ta kendisi. Access'in altında çalışan vb canavarı da vb ile aşağı yukarı aynı şey. Hayatında access'i hiç kullanmamaış, ama vb ile program yazan bir arkadaş, benim vb kullandığımı sanabilir modüldeki kodları yazarken.

Modül yazmak zorunda mısın? Bence hayır. Ben yaklaşık 12 sene önce tanıştım accessle. O zamanlar ofis97 sürümü çıkmıştı. Ben aslında o yıllarda -belki biraz daha sonra- vb'e meraklı idim. Ama baktım ki Access daha kolay. Hem türkçe hem de sihirbazlar işi bitiriyor. Olayın öyle olmadığını tabii şimdi biliyorum. Ama geri dönmek zor. Hem de çok zor. Eğer siz şu anda benim 1997 yılındaki durumumdaysanız bence tercihinizi vb tarafına kullanın. Hem de .net olsun. O zaman o access'teki modüllerin aslında vb'ciler tarafından sıradan şeyler olduğunu göreceksiniz.

Dersimizi modül yazma ile sürdürelim bu kadar hayat dersinden sonra. (Not: Bu arada ben 2009 yılının Şubat ayının 3ncü günü 44 yaşıma gireceğim. O yüzden belki size bu hayat dersi ifadesini kullanabileceğimi düşünmüş olabilirim.)

Diyelim bir formunuzda kullanacağınız bir değişkene ihtiyaç duydunuz. Şöyle ki; ilk girişteki kullanıcı ekranında size kullanıcı adı soruldu. Siz de adınızı yazdınız. Tamam'a bastınız. Programın ileriki aşamalarında bu kullanıcı adını kullanacaksanız iş burada bitemez. Ya -eskiden benim yaptığım gibi- bu formu simge durumuna küçültüp altta sürekli çalıştıracaksınız ve lazım olduğunda oradan forms!anaform gibi bir yöntemle kullanıcı adını alacaksınız, ya da global bir değişkene bu ismi atayacak, lazım olduğunda çağıracaksınız. Şimdi ben 2.nci yönteme döndüm. Bunu rahat rahat kullanabilmek ve bu değişkenin bana tüm proje içinde her noktada, hangi form kapanırsa ve hangisi açılırsa açılsın değişmemesi için modülde tanımlamak daha mantıklıdır. Bir modülün içine
public kullanici

yazmak yeterli. Artık bu değişkene

kullanici = mehmet

gibi değer atayabiliriz. En basitinden modülün gücünü bu şekilde görebiliriz. Tabii bu kadar basit olmayabilir. Mesela bir hesaplama işlemimiz var ve bununla ilgili bir sürü kod yazdık. Bu işlemin lazım olduğunda kullanılması için modül içine yazarsak, programımızın herhangi bir yerinde sadece oradaki tanımın adını yazarak sayısız defalar bu hazır kodları işletebiliriz.

Aslında modül yerine ben genellikle fonksiyon kullanıyorum. Daha pratik geliyor kullanması.

Yeri geldiğinde yine bazı şeyler yazarım. Şimdilik bu kadar.
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla


sziya
Üye
Kullanici Avatari
Üye
33
3
07/12/2008
0
İstanbul
Ofis XP
09/04/2009,19:11
Çözüldü 
sayın demirak öncelikle çok iyi bir empati kurduğunuzu gördüm. beni çok iyi anamışsınız. ee üstadlarında farkı bu işte. ikincisi efendim şimdiden doğum gününüzü kutlayım ama günü geldiğinde de kutlayacağım inşallah.

yazdıklarınızdan iyi bir ufuk kazandım aslında. bu işi yani vb veya modül yazmayı öğrene bilmek için bu işi bilen bir arkadaşa takılmam veya konu üzerinde kurs v.b . bir çalışma görmm gerektiğini öğrendim. galiba iyi bir Access kullanıcısı olmak için bu şart gibi. ama gene de fikirlerinize her zaman ihtiyacım olacak . iki gündür bu siteyi keşfettim inanın çok şey öğrendim sizlerden. çok teşekkürler efendim.
Cevapla


chopper07
Uzman
Kullanici Avatari
Uzman
E....
1.798
29/01/2008
365
Aydın
Ofis 2003
24/11/2016,13:02
Çözüldü 
yine de lazım olur belki diye ben bişeylar yazmaya çalıştım. linkten bakabilirsiniz.

Modul Nedir? 
™Hiç Birimiz, Hepimiz Kadar Akıllı Olamayız...®

resim
resim
resim
Cevapla


mehmetdemiral
.
Kullanici Avatari
Uzman
M.... D....
4.732
30/10/2008
Samsun
Ofis 2013 Tr. 32 Bit
Dün,02:10
Çözüldü 
Teşekkürler chopper07. İyi bir yazı olmuş. Eline sağlık.
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla







Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Tarih Son Yorum
  Tablomu hangi sorgu rapor kullanıyor atyaty 5 204 29/11/2016, 14:14 atyaty
  Access Formda Tümünü Seç Özelliği Nasıl Eklenir? mehami 5 187 16/11/2016, 21:35 mehami
  Butonlardaki Hesaplama Kodunu Güncelleme de nasıl yapabiliriz ask200075 6 178 15/11/2016, 12:08 ask200075
  Seçime Bağlı Form Açma-Açılan Formda Seçilenleri Raporda Gösterme Nasıl Yapılır? mehami 8 199 14/11/2016, 18:43 mehami
Çözüldü seçime bağlı metin kutusunu tabloda aktif veya pasif yapma EROLAKSAKAL 13 4.005 12/11/2016, 11:48 atoz112


Türkçe Çeviri: MCTR, Forum Yazılımı: MyBB, © 2002-2016 MyBB Group.
DMCA.com Protection Status
© Desing by XSTYLED| Develops by ozanakkaya