Skip to main content

AccessTr.neT


F Klavyenin Hikayesi

access_delisi
access_delisi
3
25629

F Klavyenin Hikayesi

#1
F Klavyenin Mucidi İhsan Sıtkı Yener.

[Resim: ihsan-sitki-yener_410946.jpg]



Harf inkılabından sonra, üzerinde Türkçe harflerin de bulunduğu daktilolar ithal edilmeye başlanmış. Ancak, her fabrikanın klavyesinde Türkçe harflerin yerleri farklı. Belki 70 farklı klavye dizilişi var. 1928'de resmi dairelerin alacakları klavyelerin aynı dizilişte olmasına karar verilmiş ama o karar başarılı olmamış. 46'dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım. DP’nin yeni seçildiği dönemde, millî eğitim bakanı Tevfik İleri’den randevu alabildim. Onunla birlikte cumhurbaşkanı celal Bayar’a gittik. 'bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. Yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. Türkçe’de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini TDK’nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. Türkçe’nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık." 
 
"1955'ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başlamıştı. Hemen biz de başvurduk ve 1956'da dahil olduk. Öğrencilerim bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. Bu birinciliklerin 14'ünde dünya rekoru kırıldı. Hatta Fransızlar itiraz etmişlerdi ilkinde, 'Türkler yarışma için özel olarak tertip edilmiş bir klavye kullanıyorlar' diye. 6 saat süren tartışmalardan sonra, Fransızlara 'siz de yapın o halde özel bir klavye' dediler."

Cevapla
#2
Güzel ülkemin güzel insanları. Bilen arkadaşlar bilirler. Yurt dışında iken iş yerimin bana tahsis ettiği klavyede doğal olarak Türkçe karakterlerimizi içeren harfler yoktu ve doğru düzgün yazamıyordum.

Türkçemiz için tasarlanmış "FE" klavyemiz var iken lütfen ne olduğu belirsiz q klavye kullanmayın. Türkçemiz için tasarlanan "FE" klavyemizi kullanın. q klavyenizi rahatça FE klavyeye çevirebilirsiniz. Çevirip deneme yapın ve Türkçe kelimelerin ne kadar rahat yazıldığına sizde şahit olun. Çocuklarınızı FE klavyeye alıştırın. 

Klavyemize sahip çıkın. Lütfen.
SÖZ VERİYORUM... USLU DURUCAM...
Cevapla
#3
Sn. accessdelisi, güzel ve faydalı paylaşımınız için teşekkür ederim...
Ah Access ahhh, Vazgeçilemiyorsun.....
Cevapla
#4
İhsan Sıtkı Yener 10 gün önce, 02/09/2016 tarihinde vefat etti. Allah rahmet eylesin. malesef halkımız İhsan hocanın bizlere bıraktığı mirastan hala habersiz.
SÖZ VERİYORUM... USLU DURUCAM...
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da