BAZI SQL KOMUTLARI
Tarih
19/01/2009 23:11
Konu Sahibi
mehmetdemiral
Yorumlar
5
Okunma
3906
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Derecelendirme: 0/5 - 0 oy



mehmetdemiral
.
Kullanici Avatari
Uzman
M.... D....
4.734
30/10/2008
Samsun
Ofis 2013 Tr. 32 Bit
05/12/2016,11:17
ORDER BY ... ASC/DESC
________________________________________


Bu komut ile belirtilen kolona göre artan veya azalan bir sıralama ile sorgulama yapabiliriz.
ASC : kullanarak küçükten büyüğe doğru artan sıralama yapabiliriz.
DESC : kullanarak büyükten küçüğe doğru azalan sıralama yapabiliriz.
Ancak ASC kullanmak zorunlu değildir. Çünki default sıralama tipi ASC'dir. Aynı anda birkaç kolon üzerindende sıralama yapabiliriz.

Örnek 1 :
SELECT * FROM personel ORDER BY ad ASC;

Bu query ile personel tablosundaki bütün kayıtları ad'a göre küçükten büyüğe dogru sıralarız.
Örnek 2 :
SELECT * FROM personel ORDER BY soyad DESC;

Bu query da yukarıdakinin tersine kayıtları büyükten küçüğe dogru sıralar.
Örnek 3 :
SELECT * FROM personel ORDER BY ad,soyad;

Bu query kayıları ad göre artan bir sıralama yapar. Ancak aynı ad ile yaratılmış birden fazla kayıt varsa ise bunlarıda soyad sırasına göre artan bir şekilde sıralar. Eğer her iki kolnda aynı ise o zaman okuduğu sırada sıralar.
Örnek 4 :
SELECT * FROM personel ORDER BY dogum_tarihi DESC,ad,soyad ;

Bu query'de ise pernel kayıtları büyükten küçüğe doğru sıralanıyor. Yani en genç eleman'dan başlanarak en yaşlı elemana doğru bir liste yapılıyor. Doğum tarihleri aynı olanlarda ise ad ve soyad'a göre bir sıralama yapılmaktadır.

WHERE
________________________________________


Yukarıda yaptığımız sorgulamaların hepsinde hiç bir koşul belirtmedik.Yani bütün kayıtları tablolardan çektik. Ancak gerçek hayat'ta bu kayıtların sadece bir kısmına ihtiyaç duyarız.Bize gerekli olan dataları diğerlerinden ayıran bazı özellikleri vardır. İşte bu özellikleri bu komut yardımı ile kullanarak gerekli datalara ulaşabiliriz.

Örnek 5 :
Adı ahmet olan personeli listelemek istersek ne yapacağız.Aşagıdaki gibi bir sorgulama yapacağız.
SELECT * FROM personel WHERE ad='ahmet';

Örnek 6 :
Yaşı 40'dan büyük personeli listeleme istersek;
SELECT * FROM personel WHERE dogum_tarihi < '01.01.1959'
sorgulamasını kullanmalıyız.Elemanın 40 yaşında büyük olması için 1959 yılından önce doğmuş olması gerekmektedir. O halde dogum_tarihi 1959 yılından küçük olmalıdır.

Örnek 7 :
Adana'da doğmuş personeli listelemek istersek
SELECT * FROM personel WHERE dogum_yeri = 'Adana'

Örnek 8 :
300 milyondan fazla maaş alan kişileri işe maaşa göre sıralamak istersek;
SELECT * FROM ucretler WHERE aylik_ucret >= 300000000 ORDER BY aylik_ucret;

NOT: Fatih Cihan'dan alıntıdır.
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla


Puletin
Uzman
Kullanici Avatari
Uzman
1.716
01/11/2008
416
Ülke Dışı
Ofis 2003
29/10/2016,20:35
Ders için teşekkürler hocam
Kaplumbağa ya dikkat et...
Sadece başını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor...
Cevapla


numanbayulken
Üye
Kullanici Avatari
Üye
27
5
17/03/2010
0
İstanbul
Ofis 2007
12/09/2011,11:58
Merhaba ,

Konu biraz eski ama hazır konusu varken aynı sayfada olsun diye konu açmayayım dedim .

Şimdi LIKE kullanımını biliyorum giriş seviyesinde Hatta bildiklerimide buraya yazayım ;

SELECT *
FROM tablo_ismi

WHERE alan_adı LIKE '*N*'
alan_adı içinde N harfi olan tüm kayıtları

WHERE alan_adı LIKE 'N*'
alan_adı içinde N harfi ile başlayan tüm kayıtları

WHERE alan_adı LIKE '*N'
alan_adı içinde N harfi ile biten tüm kayıtları

süzer ..

Peki bende bu süzme işlemindeki N farfi yerine text10 isimli bir textbox a ne yazarsam o harfi yada harfleri ile yapması için ne yapabilirim .
Kod olarak yazmak istediğim ;

WHERE alan_adı LIKE '*(textbox'a ne girdiysem o harf yada harfler)*'


Teşekkürler
numanbayulken, 17-03-2010 tarihinden beri AccessTr.neT
Cevapla


kadirdursun

Kullanici Avatari
Özel Üye
K.... D....
1.238
12/01/2009
86
İstanbul
Ofis 2010 32 Bit
teşekkürler faydalı bilgiler bunlar...
Hayat bu
ölsende yaşamaya mecbursun!
UNUTMA!!!


http://www.isciler-iski.com
http://www.universiteliisciler.com

(hafta sonu mesai olmadığından mesajlardaki çözümleri ancak hafta içi uygulayabiliyorum)
Cevapla


numanbayulken
Üye
Kullanici Avatari
Üye
27
5
17/03/2010
0
İstanbul
Ofis 2007
12/09/2011,11:58
Arkadaşlar merhaba , Burası dersler bölümü olduğundan sorumu ilgili bölüme açıyorum .
numanbayulken, 17-03-2010 tarihinden beri AccessTr.neT
Cevapla


fmc
Üye
Kullanici Avatari
Üye
5
2
21/05/2010
0
İstanbul
Ofis 2007
23/12/2010,19:28
WHERE alan_adı LIKE "*" & textbox1.text & "*"

şeklinde yapabilirsin.


(13/05/2010, 14:16)numanbayulken Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba ,

Konu biraz eski ama hazır konusu varken aynı sayfada olsun diye konu açmayayım dedim .

Şimdi LIKE kullanımını biliyorum giriş seviyesinde Hatta bildiklerimide buraya yazayım ;

SELECT *
FROM tablo_ismi

WHERE alan_adı LIKE '*N*'
alan_adı içinde N harfi olan tüm kayıtları

WHERE alan_adı LIKE 'N*'
alan_adı içinde N harfi ile başlayan tüm kayıtları

WHERE alan_adı LIKE '*N'
alan_adı içinde N harfi ile biten tüm kayıtları

süzer ..

Peki bende bu süzme işlemindeki N farfi yerine text10 isimli bir textbox a ne yazarsam o harfi yada harfleri ile yapması için ne yapabilirim .
Kod olarak yazmak istediğim ;

WHERE alan_adı LIKE '*(textbox'a ne girdiysem o harf yada harfler)*'


Teşekkürler
fmc, 21-05-2010 tarihinden beri AccessTr.neT üyesidir.
Cevapla







Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Türkçe Çeviri: MCTR, Forum Yazılımı: MyBB, © 2002-2016 MyBB Group.
DMCA.com Protection Status
© Desing by XSTYLED| Develops by ozanakkaya