Açılan kutudaki seçime göre formdaki metin kutularına bilgi getirme (Dlookup olmadan)
Tarih
19/01/2009 22:37
Konu Sahibi
mehmetdemiral
Yorumlar
64
Okunma
35880
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4.5/5 - 2 oy
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Derecelendirme: 4.5/5 - 2 oy



mehmetdemiral
.
Kullanici Avatari
Uzman
M.... D....
4.734
30/10/2008
Samsun
Ofis 2013 Tr. 32 Bit
Bugün,00:14
Arkadaşlar, hemen herkesin formlardaki bir açılan kutusan diğer kutulara veri getirme konusunda zaman zaman sıkıntıları olmuştur. Genellikle yeni başlayan arkadaşlar bununla ilgili pekçok soru sormaktalar. Ben de böyle bir döküman ile bu konudaki alternatif yolları göstererek, kullanımı oldukça kolay olan bir tanesini anlatacağım. Diğer yollardan özellikle Dlookup (düşey ara) yöntemi çok defalar anlatıldı, forumda bununla ilgili örnekler mevcut. O yüzden ona değinmeyeceğim. Belki talep olursa onu da daha sonra bir başka ders olarak ekleriz, kimbilir?
Diğer bir yöntem ise ADO kodlarıyla kayıt getirmek olabilir. Bu yöntemi de bu yazıda ele almayacağız.

GELELİM BİZİM ÖRNEĞE

Bir formda 1 tane açılan kutumuz ve 3-4 tane metin kutumuz olsun. Açılan kutumuzda müşteri numarası olsun. Metin kutuları ise
metin1: Müşteri adı-soyadı
Metin2: Müşteri telefonu
Metin3: Müşteri adresi
şeklinde olsun. Biz açılan kutudan bir müşteri numarası seçtiğimizde (Tabii müşterinin adı-soyadını da görerek) diğer kutulara otomatik olarak veri gelsin.

BUNU NASIL YAPARIZ?
Bunun için açılan kutumuzu sütunlu yapıp 4 tane sütun belirliyoruz. Bu sütunları tablodaki Müşterino-Müşteri adı soyadı- Müşteri telefonu ve Müşteri adresi ile sorgu üzerinden ilişkilendiriyoruz. Sütunları sırasıyla müşteri no'dan itibaren sırasıyla seçiyoruz. Metin kutusu Alanlarının denetim kaynakları "ilişkisiz" olsun. Şimdi adım adım gidelim.

1- Sütunların boyutlarını şöyle belirleyelim:
Müşteri no: (1 cm) Müşteri adı Soyadı (4 cm) Müşteri Tel (0cm) Müşteri Adresi (0cm)

Bunu sütun genişlikleri bölümüne ve her değerin arasına ; koyarak giriyoruz.

1;4;0;0 gibi

Böylece aslında müşteri no üzerinden işlem yapacağız ama alanda müşteri no ve müşteri adı-soyadı görülecek.Seçim yapıldıktan sonta bu alanda sadece müşteri no görülecek.

2- Bu açılan kutunun güncelleme sonrasında olayına aşağıdaki kodları yazalım.
Me.Metin1 = musterino.column(1)
Me.Metin2 = musterino.column(2)
Me.Metin3 = musterino.column(3)

Tabii ki kayıtların arasında gezinirken verilerin tekrar sorgulanması için formun geçerli olduğunda olayına da

Me.Metin1 = musterino.Column(1)
Me.Metin2 = musterino.Column(2)
Me.Metin3 = musterino.Column(3)
kodlarını yerleştirelim.

3- Verilerle yapılan işlemlerin kaydedilmesi için ikinci bir tabloya daha ihtiyaç duyulur. Bu tabloya da işlemler adını verdik ve sadece açılan kutu ile ilişkilendirdik. Yani sadece açılan kutu verisi kaydediliyor.

Böylece metin kutularına gereken bilgiler açılan kutu seçimine görer alınmış olur.

Not: (12.09.2010'da ekledim...)
Bu yöntemin bana göre hızla ilgili faydaları var diye düşünüyordum ama seçilen müşteriye ait form üzerinde bulunan bir açılan kutuya veri alınması da belli oranda bir zaman almaktadır. Olay sadece pratik veri getirme amacıyla verimli olacaktır, hız konusunda fikrim değişti.

Şimdi hazırladığım örneği inceleyin. Yukarda anlatılan yöntemi öğretmek amacıyla hazırladığım bir örnektir. Yazılanlara göre kendiniz bir form üzerinde denemelar yapın, başaramazsanız örneği inceleyin. Ama kesinlikle öğreninImg-grin))


Ek Dosyalar
.rar   mdemiralornek.rar (Dosya Boyutu: 17,5 KB / İndirme Sayısı: 2.996)
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla


Puletin
Uzman
Kullanici Avatari
Uzman
1.716
01/11/2008
416
Ülke Dışı
Ofis 2003
29/10/2016,20:35
Paylaşım için teşekkürler hocam...
Kaplumbağa ya dikkat et...
Sadece başını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor...
Cevapla


karam
Aktif Üye
Kullanici Avatari
Aktif Üye
360
01/12/2008
24
Ankara
Ofis 2003
28/03/2009,01:47
sayın Mehmetdemiral açıklayıcı bilgi ve örnek için teşekür ederim .
çok faydalı ve uygulanabilir bir açıklama tekrar teşekürler
Daha Çok Çalışmam Lazım Çooook !!!!
Cevapla


assenucler

Kullanici Avatari
Onursal
A.... S.... Ş....
2.052
31/10/2008
63
İstanbul
-
29/11/2016,00:04
Sayın Mehmet Demiral;

Hocam, ilk kez bu kadar detaylı bir anlatım ile karşılaştım. Çoğumuzun kafa karışıklığı, bu güzel katkınız sonunda ortadan kalktı..

Her şey gönlünüzce olsun.

Selam ve sevgiler.
Cevapla


hakanuss
Aktif Üye
Kullanici Avatari
Aktif Üye
H....
113
31/10/2008
0
Ankara
Ofis 2003
26/10/2016,07:51
örnek çalışma ve detaylı anlatım için teşekkürler
Cevapla


furens
Aktif Üye
Kullanici Avatari
Aktif Üye
A.... Ö....
73
8
22/11/2008
5
Isparta
Ofis 2007
20/06/2016,16:40
hocam verdiğiniz bu örnekte forma kişi eklemek isteyince eklemiyor?
Cevapla







Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Tarih Son Yorum
  Acemiler İçin Uygulamalar: Kullanıcı giriş ve şifre formu. Yetkilendirmeye göre işlem mehmetdemiral 59 23.566 04/03/2016, 01:27 Ayhan Hacıislamoğlu
  'Formdaki Rapor Butonu Tüm Kayıtları Gösteriyor' Diyenlere ercansahin 39 24.871 08/07/2015, 12:20 ankaram
  DLookup İşlevi tdsharun 39 25.101 01/12/2014, 10:57 mengene2
  Açılan kutudan veri getirme (dlookup ve column() olmadan) 2. Perde mehmetdemiral 8 3.979 20/09/2014, 09:13 benremix
  Açılan kutu tercihine göre sorgu değeri getirmek ZAFERS 6 6.194 25/03/2013, 17:21 ZAFERS


Türkçe Çeviri: MCTR, Forum Yazılımı: MyBB, © 2002-2016 MyBB Group.
DMCA.com Protection Status
© Desing by XSTYLED| Develops by ozanakkaya