Skip to main content

AccessTr.neT


Access hata mesajı hakkında.

Access hata mesajı hakkında.

Çözüldü #1
Merhaba;
Access 2010 kullanıyorum. Access programın iş yerimde herkesin ortak olarak görebildiği bir sunucuda bulunmaktadır. Burdan herkes programı açıp kullanabilmekte.
Fakat bazı formlarda
"You do not have exclusive Access to the database at this time. If you proceed to make changes, you may not be able to save them later." mesajını veriyor. Buna bir kaç kere tamam dediğimde form normal olarak açılıyor.
Bu mesajı göstememeyi nasıl sağlayabilirim. Neden bu mesaj gelmektedir ve neden tamam butonuna bir kaç kere basıldığında her şey normal çalışmaltadır.
Bilgilerinizi rica ederim.
Access boyutu çok büyük olduğundan örneği şu anda ekleyemiyorum.
Saygılar.
Cevapla
Çözüldü #2
Mesaj size erişmeye çalıştığınız veri tabanının özel erişime kapalı olduğunu belirtiyor. Access'te dosyaların AÇ penceresindeki en sağdaki küçük açılan kutudan seçilerek ÖZEL ERİŞİM ile açılması durumuna benziyor. Kullanıcılarınızdan biri böyle açıyor olabilir mi? Bu durum bakım vs işlemleri yapmak gerektiğinde diğer ağ kullanıcılarının kullanmaması için kullanılan bir özel erişim durumudur. Server'in yönetimi ile alakalı bir durum da olabilir.

Bu arada ortak kullanım konusunda dünyanın en büyük kolaylığını yakaladığımı söyleyeyim. Bu bir buluş değil elbette ama bu şekilde kullanılmasının hem hız hem de erişilebilirlik açısından muhteşem olduğunu söyleyeyim. Bununla ilgili bir yazı hazırlamaya çalışacağım. Ancak bu yazı için talep toplamayı düşünüyorum. Bakalım sitede kaç kişi bu işle ilgileniyor ve kaç kişi ilgi duyuyor bu alana?

Benim sizin işinizle ilgili olarak bazı sorularım da olacak.
1- Veritabanınız ayrılmış olarak mı paylaşılıyor yoksa tek dosyayı mı kullanıyor herkes.
2- Kaç kullanıcı var?
3- Server işletim sistemi ne?
4- Dosyanın paylaşımı ne şekilde yapılmış?
5- Veritabanı boyutu ne kadar? Bakımı yapılıyor mu?
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla
Çözüldü #3
Mehmet hocam saygılar
ÖZEL ERİŞİM’in ne olduğunu neden kullanıldığını az önce sizde öğrenmiş bulunmaktayım. Öncesinde bu bilgim olmadığı için pazartesi günü ilk olarak bunu kontrol edeceğim
Aslında çok rastladığım üzerinde çok soru sorulan bir konu paylaşım konusu. Bu konunu okunması durumunda bence beklediğiniz talep oluşacaktır ve umarım programınıza bu bahsettiğiniz makaleyi eklersiniz. Ben şimdiden makale için teşekkür ettim bile. Img-grin
Sorularınıza cevaplarım ise (Bazılarını cahilliğimden yanlış cevaplıyor olabilirim. Şimdiden kusura bakmayın)
1.Veri tabanım ayrılmış değil, bütün her şey tek dosyada. Ama bazı tablolar bağlı link halinde Access programın olduğu aynı klasör içindedir.
2. Programı kullanan 14 kullanıcı var.
3.İş yerimde Windows 7 işletim sistemi var. Server işletim sistemide sanırım Windows Server 2012 dir diye tahmin ediyorum.
4.Bu soruyu anlayamadım. Img-cray
5.Veritabanı boyutu en son 800 küsür MB idi. Bakım olarak sıksık yedek alınıp gün içinde sıkıştır ve onar işlemi yapılıyor. (Bakım derken bahsettiğiniz bu ise)
Teşekkürler. Saygılar.
Cevapla
Çözüldü #4
800 mb üzerindeki bir Access dosyası potansiyel sorun kaynağıdır. Tek dosya olayından bir an önce kurtulmanızı öneriyorum. Veri dosyasını tek dosya bile yapmayın. Tabloları bölüp farklı Access mdb veya accdb dosyası yapın. Diyelim 40 tablo var. Bu durumda yoğunluk durumuna göre onar onar bölüp 4 data dosyası yapıp bu dosyaların 14 kullanıcı tarafından aynı anda erişimi ihtimalini azaltın. Böylece hem hız kazanırsınız hem de güvenilirlik olayı artar. Düşünsenize, tek bir dosyadan hem veri hem form hem rapor hgem sorgular hem modüller çağırılıyor. Aynı anda 14 kişi bu tabloya saldırıyor. Aynı tabloya aynı anda 5-6 kişi kayıt yapmak istediğinde sorun yaşanması ve sisteme yeni giren kullanıcıya yol vermemesi normal değil mi? Oysa sadece veri ana makinede olsa, diğer form-sorgu-rapor-makro-modül kullanıcılarda olsa hem hızınız artar hem de riskleriniz azalır. Bu arada veriler 4 ayrı dosyada yer aldığı için bozulma yaşanması durumunda kayıp oranı da yüzde 25'e düşürülmüş olacaktır.
Veritabanı bölmek dünyanın en kolay işlemidir. Bakın şöyle:

1- Mevcut dosyanızın bir kopyasını alın ve adını yedek yapıp her işhtimale karşı güvenceye alın.
2- Bir Access dosyası oluşturun. Bunun en kolay yolu masaüstüne sağ tıklayıp yeni dosya oluşturmaktır.
3- Bu dosyayı açın ve dış veri al işlemine başlayın. Gelen listede Access resmine tıklayıp ana dosyanın yerini gösterin.
4- Alttaki iki seçenekten bu işlem sırasında verileri bağlama değil alma konumunda olsun.
5- Gelen listeden sadece tabloları seçin. Eğer kullanıcı adı, temp tablosu falan varsa onları seçmeyin. Sadece içine veri yazılacak tabloları seçin. Diğerleri kullanıcı bazlı tablolar olabilir. Mesela bir kullanıcı bir rapor oluşturması sırasında sorgu aracılığı ile bir tablo yapıyor olabilir. Bunlar kişisel tablolardır ve serverde değil her kullanıcının kendi makinesinde olmalıdır.
6- Yeni dosyamıza sadece veri tablolarını aldık. Eğer tablo sayısı çoksa ve yoğun veri girilen 3-4 farklı tablomuz varsa bunları da tek dosyaya değil ayrı ayrı dosyalara çekebiliriz. Tercih sizimn.
7- Şimdi ana dosyamızı (yani eskiden kullandığınız tek dosya) tasarım modunda açalım ve içinden aldığımız-ayırdığımız tabloları silelim. Böylece bu dosyada veri yazılan tablo kalmadı. Daha önce dediğim özel şifre ve temp tabloları kalacak. Onları silmeyin çünkü onları diğer tablolara aktarmadık.
8- Tekrar dış veri al olayına girelim ve bu kez yeni oluşturduğumuz veri dosyasını gösterip içindeki tabloları seçelim. Yalnız bu kez veri alma değil VERİ BAĞLAMA işlemi uyapacağımız için alttaki iki seçenek uygun yerde olsun.
9- Eğer başka başka veri dosyalarımız varsa aynı şekilde onlara da bağlantı yaparak verilerimizi bağlayalım.
10- Eğer verilerimiz ağdaki bir bilgisayarda yer alıyorsa, daha önce zaten oradan program çalıştırdığımıza göre oraya erişimimiz konusuna girmiyorum. Veri dosylarımızın orada olacağını, program dosyamızın ise yerel bilgisayarımızda olduğunu yazmama gerek yoktur sanırımImg-grin))

İşte bu kadar.HAdi hayırlısı...
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla
Çözüldü #5
Benim de hayalimdeki program düşünün bir ilçe belediyesi ve benin programın dolu dolu kullanılıyor olacak...
Şimdilik Nüfus Bilgisinden 10 adet konu bilgiye ulaşılıyor
50 birim bu tabloya hergün bilgi girmesi ve ana tablodan bilgi talebinin karşılanması...

bu bilgilerin konulara göre anatablodan defterler yapılması

konuların ayrı ayrı arşivlenmesi arşivlerden tekrar bilgi alınması

access de hayal dünyası geniiş bende kendi iş dalımla ilgili daha iyi ye yakalamak...

Beldelerin malları mülkleri ilçe kaynaklarına aktarılmaya başlandı...büyükşehirler gümbür gümbür geliyor....ben hazırım ya başka belde belediyeliler...
Başta..ne demiştik..! ADRES VERİ TABANI SİSTEMİ GELECEĞİMİZ_ GEÇMİŞİMİZ İÇİN PLANLANMALI .ADRES_TC KİMLİK NO. KARDEŞTİR DEDİK; 1999 YILINDA; yola çıktık ya tutarsa misali... H&G_software_M_İ_P programı koyduk o günlerde adına; ilçemdeki tüm bilgileri 255 sutunlu,bir tabloda toplamaya başladık DEDİĞİMDE ;KİMSE İNANMAMIŞTI...bu dev tabloyu sorgu ile bölüp bölüp kullanacağım demiştik ya;O GÜNLERDE;  bazıları bu tablodan birşey olmaz demişti YA hani...Biz yılmadık...çalıştık araştırdık_sorduk_söz dinledik..kör,topal yol aldık; şimdi son rötuj zamanı...(UAVT VE MAKS YOK İKEN GÖRÜLEN RÜYA GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR)
Cevapla
Çözüldü #6
Merhaba Mehmet Hocam;
Eğitimci kişiliğinizden gelen bu öğretme ve hiç üşenmeden uzun uzun yazarak anlatma yönünüze hayran olmamak elde değil. Ben de baba mesleği olan öğretmenliği yapmayı çok istedim ama olmadı maalesef.
Yazdıklarınızın hepsini işyerimde kendi yöneticimlerim ile paylaşacağım ve kendimde yapmaya çalışacağım.
Anladığım kadarı ile bu ayırma işlemi ve en başta bahsettiğiniz Özel Erişim durumlarını kontrol ettiğimde bu Access hata yada uyarı mesajını almamayı sağlayacağız.
Tekrar tekrar teşekkürler, saygılar.
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da
Task