AccessTr.neT

Tam Versiyon: SQL Server System Databases
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Bizim oluşturmadığımız, Sql Server kurulumu sırasında yüklenen bazı veritabanları vardır. Bu veritabanlarını sırasıyla inceleyelim;

Master: Bu veritabanı Sql Server'ın sistem düzeyindeki tüm bilgileri tuttuğu veritabanıdır. Veritabanı üzerinde tanımlanan herhangi bir nesne ya da yapılan bir ayar (tablodan saklı yordamlara, kullanıcı bilgilerinden veritabanı ayarlarına) bu veritabanı üzerinde tutulur. Sql Server için hayati önemi vardır. Bu veritabanında gelebilecek hasarlar tüm sistemi çalışmaz hale getirebilir. Bu yüzden yedeklenerek güvence altına alınmalıdır. Sorun olduğunda yapacak başka birşey kalmazsa Program Files\Microsoft Sql Server 80\Tools\Binn klasöründe bulunan rebuildm.exe isimli araç ile master veritabanını ilk haline döndürmek mümkündür. Tabi bu işlemden sonra kullanıcı girişleri gibi yapılandırmalar baştan yapılmalıdır.

Model: Model veritabanı kullanıcı tarafından oluşturulacak veritabanları için bir şablondur. Tüm veritabanlarında bulunması gereken sistem düzeyindeki bazı nesneler (veritabanı kataloğu olarak da isimlendirilirler) bu veritabanında tutulur. Kullanıcı tarafından yeni bir veritabanı oluşturulduğunda model veritabanı aynen bu veritabanına da kopyalanır. Model veritabanı üzerinde yapacağınız değişiklikler sonradan oluşturulacak tüm veritabanlarına da yansıyacaktır. Örneğin model veritabanında yeni bir tablo oluşturduğumuzda, bundan sonra oluşturacağımız tüm veritabanlarında da bu tablo oluşturulacaktır. Ayrıca yeni oluşturacağımız bir veritabanının boyutu en az bir model veritabanı boyutunda olmalıdır.

Msdb: Sql Server Agent hakkında bilgi tutan veritabanıdır. Herhangi bir zamanlanmış görev, operatör ya da yedekleme işlemi tanımlandığında, bunlara ait bilgiler msdb veritabanında tutulur.

Northwind ve Pubs: Bu iki veritabanı örnek veritabanlarıdır. Çeşitli kaynaklarda verilen örnekler çoğunlukla bu veritabanları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu da veritabanı farklılıkları dolayısıyla ortaya çıkacak uyuşmazlıkları ortadan kaldırır.

Tempdb: Sql Server'ın işlemlerini yaparken geçici bilgileri tutmak için tampon olarak kullandığı veritabanıdır. Örneğin büyük boyutlu veritabanlarında sıralama yapılırken sıralama için gerekli işlemler bu veritabanı üzerinde yapılır. Tempdb veritabanı Sql Server'ın her açılışında temizlenir. Tempdb veritabanını farklı bir sabit diskte tutmak performans artışı sağlayacaktır.
teşekkürler sizin gibi bilgileri olanlar buda kimin işine yarar demeden bilgi vermek amacıyla makale şeklinde yazarsa form daha seviyeli ve herkesin bir şekilde bir şeyler bulacağı bir yer haline gelir
Paylaşım için teşekkürler.
Değerli çabalarınız için teşekkür ederiz.
Katkı ve paylaşımınız için teşekkürler. Saygılar...
Paylaşım için teşekkürler